Na silnicích loni zemřelo 583 lidí, nejméně v historii

01.01.2014 9:51

Při dopravních nehodách v roce 2013 zemřelo v České republice 583 lidí. To je nejméně od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. V roce 2012, kdy byla bilance dosud nejnižší, zemřelo na českých silnicích 681 lidí. V roce 2011 si dopravní nehody vyžádaly 707 obětí. Jejich počet klesá setrvale od roku 2007.

Na silnicích loni zemřelo 583 lidí, nejméně v historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Pokles počtu mrtvých zaznamenali policisté v devíti z 12 měsíců, růst evidovali v únoru, červenci a v prosinci. V posledním měsíci roku dopravní nehodu nepřežilo 54 lidí, loni jich bylo o 13 méně. Na Silvestra zahynuly na silnicích dvě osoby, jedna ve Středočeském kraji a jedna na Vysočině. Nejtragičtějším prosincovým dnem byl čtvrtek 19. prosince, kdy zemřelo šest lidí. Zapříčinila to zejména srážka tří osobních automobilů na silnici mezi obcemi Rymice a Němčice na Kroměřížsku, při které zahynuli čtyři lidé.

Vůbec nejvíce usmrcených bylo letos na českých silnicích 19. července, a to sedm. Šest lidí zahynulo při dopravních nehodách 26. července, 4. září, 1. října a právě 19. prosince. Pět obětí policie uvádí u devíti dnů. Nejtragičtějším měsícem byl červenec, kdy si nehody vyžádaly 71 obětí, naopak v únoru při nich zemřelo 33 lidí, letos nejméně.

Mezi nejhorší roky patří dlouhodobě rok 1969, kdy zahynulo 1758 lidí, a rok 1994 s 1473 usmrcenými. Od roku 2007, kdy se stalo obětí nehody 1123 lidí, počet usmrcených klesá. Podle cíle vytyčeného Národní strategií bezpečnosti silničního provozu by do roku 2020 neměl umírat na silnicích více než jeden člověk denně.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…