Na sjezdu KSČM došlo k důležitému rozstřelu. Ukázal, jak si stojí kandidáti na předsedu

14.05.2016 12:37

AKTUALIZOVÁNO O víkendu 14. až 15. května 2016 se v Praze koná IX. sjezd KSČM. Na jeho programu budou volby předsedy a místopředsedů ÚV KSČM a také předsedů rozhodčí a revizní komise KSČM. Rozhodovat se má podle tiskového sdělení strany rovněž o programovém zaměření strany pro další období. Došlo již k prvnímu měření sil.

Na sjezdu KSČM došlo k důležitému rozstřelu. Ukázal, jak si stojí kandidáti na předsedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: IX. sjezd KSČM v Praze. Na programu je mimo jiné i volba předsedy strany

Na funkci předsedy ÚV KSČM kandidují současný předseda Vojtěch Filip, pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda strany Josef Skála. O funkci 1. místopředsedy se budou ucházet současný 1. místopředseda Petr Šimůnek, europoslanec Jaromír Kohlíček, bývalý poslanec a zastupitel Jihočeského kraje Petr Braný.

Důležité měření sil

Delegáti mají stoprocentní účast, celkem se jich do pražského Top hotelu sjelo 356. Na začátku sjezdu došlo k důležitému měření sil hlasů. Jeden z delegátů podal návrh k programu, aby probíhala diskuse až do vyčerpání příspěvků a bylo jednání sjezdu posunuto do pozdějších večerních hodin. Bylo by asi 100 přihlášek do diskuse. Tento návrh relativně těsně neprošel. Bylo pro něj 145 hlasů.

Jde o důležitý signál, protože delší diskuse vyhovuje kritikům současného vedení, tedy příznivcům Josefa Skály. Na druhou stranu to ještě neznamená, že musí mít Vojtěch Filip vítězství jasně v kapse. Je rozdíl, jak hlasují delegáti při veřejném hlasování a jak při hlasování tajném. Lze tedy očekávat poměrně vyrovnaný souboj. Navíc proběhlo ještě jedno důležité hlasování. Kandidáti měli mít původně jenom tři minuty na projev, ale 207 hlasy prošel návrh, že kandidáti na předsedu budou mít 10 minut a kandidáti na místopředsedu 5 minut. Toho hlasování bylo tedy spíše ve prospěch Skály. 207 hlasů by stačilo ke zvolením předsedou. 

K dalšímu měření síly došlo při hlasování o počtu místopředsedů. Příznivci Vojtěcha Filipa podporovali počet tří místopředsedů, ale návrh s počtem tří místopředsedů nebyl schválen, získal pouze 146 hlasů. Prošel návrh, aby strana měla dva místopředsedy (208 hlasů). Delegáti zároveň rozhodli, že sjezd určí kompetence místopředsedů.

Předsedou byl nakonec zvolen Vojtěch Filip se ziskem 203 hlasů. Jeho protikandidát Josef Skála dostal 150 hlasů.

Sledujte u nás sjezd KSČM ŽIVĚ:

 

Hosté

Na sjezdu jsou přítomni jako hosté čínská velvyslankyně, zástupce syrské ambasády, šéf ČMKOS Josef Středula, předseda slovanského výboru, šéf Klubu českého pohraničí, předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes a další, kteří přinášejí své zdravice a projevy. Středula se ke KSČM vyjádřil poměrně kriticky, stejně tak i zástupce nájemníků.

Během úvodních slov od některých delegátů zaznívalo, že KSČM navazuje na tradice, úspěchy i neúspěchy KSČM, která byla založena právě v Praze (v souvislosti s tím, že se sjezd KSČM koná poprvé v Praze).

Delegáti a kandidáti

Klíč pro delegáty ke členské základně je 1 : 150 vzhledem k počtu členů 21. 12. 2014, který byl 46 845. Na sjezdu je 78,4 procenta mužů. Věkový průměr je 58,5 roku, nejmladšímu delegátovi je 21 let.

Kromě boje o předsednické  křeslo se podle sjezdových dokumentů o post prvního místopředsedy utkají Petr Braný, Jaromír Kohlíček a Petr Šimůnek. O řadové místopředsedy bude bojovat 13 straníků včetně známých jmen jako Jiří Dolejš, Václav Exner. Místopředsedou chce být i méně známý předseda komunistů na Praze 6 Josef Gottwald.

Minulý sjezd KSČM byl v květnu 2012 v Liberci, kde Filip obhájil funkci ve druhém volebním kole. Zvítězil v něm nad Stanislavem Grospičem. Prvním místopředsedou se stal Šimůnek, dalšími místopředsedy Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…