Na škole v Českém Krumlově se střílelo. Šlo ale jen o cvičení

22.06.2017 18:30

REPORTÁŽ Na základní škole v Českém Krumlově se střílelo. Nechyběla ani zranění. Naštěstí šlo jen o fingovanou akci, při které policisté učili zaměstnance školy, jak chránit děti i sebe před napadením ozbrojeným člověkem. To, co se naučí, mohou použít například i při případném teroristickém útoku.

Na škole v Českém Krumlově se střílelo. Šlo ale jen o cvičení
Foto: David Hora
Popisek: Nácvik obrany před útokem v českokrumlovské škole

Jde o pokračování projektu, který organizuje krajský úřad ve spolupráci s jihočeskou policií a s pomocí ministerstva vnitra. „Je to projekt – Ozbrojený útočník ve školním prostředí. Tým policistů školí pedagogické pracovníky školy, nejen učitele, ale komplet veškerý personál včetně například i kuchařek, co dělat, kdyby se ve škole objevil nějaký ozbrojený útočník,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Dodal, že v první fázi projektu prošli seminární přípravou manažeři škol. Pokud měly školy zájem o další fázi, následovala akce, jakou byla ta dnešní v Krumlově.

Připomínají vraždy ve školách

„Seznámili jsme personál školy s případy, které se staly jak ve světě, tak i u nás, například ten, který se stal v Americe na High School, kdy dva studenti začali ve škole střílet, byla tam spousta obětí,“ připomněl Jiří Matzner.

Mluvilo se i o českých případech, například o tom, který se v roce 2014 odehrál ve Žďáru nad Sázavou. Ve Žďáru zhruba před třemi roky zabila psychicky nemocná žena, která vnikla ozbrojená do školy, šestnáctiletého studenta, jenž bránil svou spolužačku.

„Mluvíme se zaměstnanci školy o tom, co se v takovýchto případech dá dělat. A jedeme podle pravidla takzvaného USB, jak tomu říkáme,“ řekl Jiří Matzner a vysvětlil, o co vlastně jde. „Znamená to: uteč, skryj se a braň se.“

Uteč, skryj se a braň se

Zaměstnanci školy se tak dozvěděli podrobnosti o tom, kam utéct, kdy utéct, jaká pravidla přitom dodržet a co dělat dál. „Skryj se – znamená, co udělat například v učebně, v jídelně nebo tam, kde se zrovna třída nachází, jak se správně ukrýt, jestli zamykat, případně zabarikádovat dveře,“ vysvětlil policejní mluvčí s tím, že ohledně bodu – braň se, se mohou školy domluvit i na další fázi projektu. „Nejsou to ale prvky sebeobrany, ale pár triků ve stylu nakopni, prašti a uteč,“ vysvětlil mluvčí.

Dnes se ale mluvilo o tom, jak utéct a skrýt se. Následovala náročnější část, kdy už se ve škole objevil i modelový útočník a také zraněný.

„Rozehráváme situaci, kdy je běžná výuka. Najednou se na chodbě ozve střelba, zvuk alarmu, výkřiky o pomoc a podle toho, co jsme je předtím naučili, musejí reagovat. Představa je taková, že by se okamžitě měli ztišit, zamknout učebnu a rozdat úkoly, jako třeba zatáhnout závěsy, ztišit mobily, vypnout elektroniku. Měli by se s žáky dostat mimo případný dostřel, to znamená posedat podél zdi, a ne u dveří,“ popisuje Jiří Matzner a dává příklad další modelové situace.

„Běží výuka a najednou se rozrazí dveře a vpadne tam zraněná krvácející osoba. Zase by pracovníci školy měli reagovat, rozdělit úkoly, postarat se o zraněného, případně barikádovat dveře,“ říká mluvčí s tím, že každou modelovou situaci lektoři hned také vyhodnotí, aby bylo jasné, jakých případných chyb se mají pracovníci školy vyvarovat.

O projekt je ve školách velký zájem. Už v této době je v něm zapojeno více než 20 jihočeských škol. „V současné době je to aktuální. Situace v celém světě tomu nasvědčují,“ řekla Irena Polášková, ředitelka školy, na které „cvičení“ dnes probíhalo.

Ty školy, které chtějí pokračovat v další fázi, pak mají ještě „cvičení“ i přímo se žáky, nejen s pedagogy, jako tomu bylo dnes na českokrumlovské škole.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…