Na španělskou Ceutu zaútočilo několik stovek migrantů

25.12.2015 22:40

Do španělské enklávy Ceuta na severu Afriky se podařilo proniknout 185 běžencům. Podle španělských úřadů a pracovníků Červeného kříže se tak stalo časně ráno, kdy zátarasy kolem enklávy vzalo útokem několik stovek migrantů. Další se snažili uspět plaváním v moři, některým se to podařilo, ale dva se prý utopili.

Na španělskou Ceutu zaútočilo několik stovek migrantů
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle agentury EFE běženci využili toho, že hranice byla vzhledem k vánočním svátkům střežena méně přísně než jindy. Šlo prý o největší pokus o hromadný vpád do Ceuty za poslední měsíce. Část lidí přitom nešla přes plot, ale plavala kolem hraničních zábran v moři. Marocká agentura MAP uvedla, že 104 z nich zadržely marocké bezpečnostní síly.

U hranic enkláv se snaží do EU proniknout desítky tisíc migrantů

O migranty, kterým se podařilo do enklávy dostat a z nichž většina utrpěla různá zranění, se postarali dobrovolníci Červeného kříže. Podle prohlášení organizace, z něhož citovala agentura AFP, muselo být 12 zraněných hospitalizováno kvůli zlomeninám, tržným ranám nebo podchlazení.

Španělsko má na severoafrickém pobřeží dvě enklávy – Melillu a Ceutu, které na souši obklopuje marocké území. V jejich blízkosti přebývá podle odhadů 30 000 až 80 000 uprchlíků ze subsaharské Afriky, kteří se opakovaně snaží do enkláv proniknout a pak pokračovat dál v cestě do Evropské unie za lepším životem.

Enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou. Cesta po moři v chatrných a přeplněných člunech nezřídka končí tragicky se značnými oběťmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…