Na sté narozeniny republiky přijede i americký ministr obrany Mattis

16.10.2018 17:00

Na vojenskou přehlídku 28. října ke 100. výročí vzniku Československa přiletí americký ministr obrany James Mattis. Na tiskové konferenci to dnes potvrdil zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Zúčastní se i další zahraniční hosté, ústavní činitelé, váleční veteráni nebo třeba zaměstnavatelé členů aktivních záloh. Pro pozvané hosty bude připraveno na tribunách 1 500 míst. Informuje o tom ČTK.

Na sté narozeniny republiky přijede i americký ministr obrany Mattis
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Diváci budou moct přehlídku sledovat na Vítězném náměstí nebo po obou stranách Evropské mezi ulicemi Gymnasijní a Kanadskou. Začátek je naplánován na 14:00, pořadatelé doporučují příchod o hodinu dříve. Sté výročí založení Československa připomene i řada dalších akcí.

Zástupci armády již dříve uvedli, že letošní přehlídka a další akce s ní spojené budou výrazně větší než před deseti lety, kdy se konala poslední přehlídka. Zúčastní se jí 2 151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky.

Na organizaci přehlídky se podle Balouna podílí asi 4 500 lidí. Závěrečné nácviky jsou připraveny na 25. října, kdy se bude konat generální zkouška na letišti v Bechyni, a na večer 27. října, kdy se uskuteční přímo na Evropské.

Přehlídka začne ve 14:00 hlášením náčelníka generálního štábu Aleše Opaty prezidentovi Miloši Zemanovi. Následovat budou přelety letadel a vrtulníků českých a slovenských vzdušných sil, pochod jednotek a defilé techniky. Konec je plánován na asi 15:05.

Pro hosty bude připraveno pět tribun s asi 1 500 místy. Kromě Mattise byli pozváni i další zahraniční hosté, jejich seznam ještě armáda upřesňuje. Zúčastní se většina ministrů, členové sněmovního branného výboru, veteráni z druhé světové války i novodobých konfliktů nebo veteráni integrovaného záchranného systému.

K vidění budou současná vojenská lehká i těžká vozidla včetně tanků. Policisté připravili nejmodernější techniku, představí třeba své motorky, terénní vozidla se čluny nebo těžkou techniku. Hasiči předvedou 27 vozidel včetně speciálních strojů. Přehlídky se zúčastní i vozy pražské záchranné služby i všech dalších krajských záchranářů, technika celníků a jejich psovodi a strážníky a obecní policisty zastoupí pražská městská policie.

Kromě přehlídky se budou konat i další akce, které připomenou 100. výročí vzniku ČSR. Na Letné bude již od 26. října vystaveno 153 kusů techniky armády i dalších složek integrovaného záchranného systému. Na přípravě se podílí 2 000 lidí. K vidění bude technika od roku 1918 po současnost, ukázka zásahu při dopravní nehodě nebo výstavy.

Na Dejvické ulici bude od 15:30 připraven podle místostarosty Prahy 6 Jana Laciny další program. Vystoupí zde třeba hudba francouzské cizinecké legie, skupina Tatabojs nebo Michal Prokop. Na dejvickém nádraží bude přistavena replika vlaku československých legionářů, takzvaný legiovlak. Již v 10:00 městská část odhalí na Bachmačském náměstí sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a o den dříve Dejvické divadlo uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme, která je věnována událostem noci z 27. na 28. října 1918.

V sobotu 27. října se bude konat na Hradčanském náměstí za účasti Zemana přísaha 900 vojáků a složení slibu 240 policistů a 120 hasičů. Ve stejný den se slavnostně za účasti řady důležitých hostů otevře opravené Národní muzeum a zahájena v něm bude Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava. Pro veřejnost se otevře od neděle. V neděli 28. října se pak bude konat tradiční pietní akt na Vítkově, kam kromě českého prezidenta dorazí i slovenský prezident Andrej Kiska. Zeman během dne také povýší generály a večer udělí státní vyznamenání. Konat se bude řada koncertů či výstav, ohlášeno je i několik demonstrací.

Přehled nejdůležitějších akcí spojených s oslavami 100. výročí vzniku Československa:

Den Akce
27. října 11:00 slavnostní vojenská přísaha a složení slibu policistů a hasičů
  12:30 Demonstrace pro demokracii, organizuje spolek Milion chvilek, v 19:00 pochod na Pražský hrad
  13:00 vernisáž výstavy Republika československá 1918–1939, pořádá Akademie věd ČR
  prezident Miloš Zeman přijme cizí velvyslance
  15:30 slavnostní otevření historické budovy Národního muzea a zahájení Česko-slovenské/Slovensko-české výstavy
  19:30 generální zkouška vojenské přehlídky
  20:00 slavnostní představení opery Libuše v Národním divadle
28. října 9:00 pietní akt na Vítkově
  prezident Miloš Zeman povýší generály
  oslavy pořádané studentskými spolky Univerzity Karlovy na Albertově
  13:30 pochod příznivců monarchie na Pražský hrad
  14:00 slavnostní vojenská přehlídka na Evropské třídě
  15:00 koncert v paláci Lucerna, účinkovat budou Pražský výběr, David Koller, Garage nebo Vltava
  20:00 udělování vyznamenání na Pražském hradě
  21:05 televizní debata prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše
30. října oslava přijetí Martinské deklarace, Martin, Slovensko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…