Na super hackery a stotisícové platy nemáme, říká šéf protikorupční policie

09.03.2014 19:42

Od června loňského roku je v čele protikorupční policie Milan Komárek. Jedna z jeho priorit bylo omezení počtu případů na pouze ty nejzávažnější. Má totiž méně lidí, než by potřeboval. Navíc je těžké některé specialisty nalákat.

Na super hackery a stotisícové platy nemáme, říká šéf protikorupční policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní pouzdro s pistolí

„Objem spisů, které máme na starosti, se snižuje. Je to proto, že útvar má omezené personální kapacity. Už z principu, když je hodně práce, tak je problém s dobou vyřízení těchto věcí a také s kvalitou. Nelze přistoupit na to, že některé věci třeba na půl, na tři čtvrtě roku utlumíme, aby se dalo dělat na jiných,“ vysvětluje v rozhovoru pro iDnes.cz Milan Komárek.

Zaměstnanců má přibližně 350. „Byl bych špatný šéf, kdybych si nepřál větší množství lidí. Čím víc lidí, tím větší potenciál dělat práci dobře a ve větším rozsahu,“ vysvětluje šéf protikorupční policie.

„Většina lidí k nám přichází zevnitř, v rámci policie. Rozdíl mezi platovými třídami není úplně závratný, a pokud někdo umí a pracuje na krajském ředitelství, tak je zaplacen pomocí osobních příplatků. Někdy tak nejsme pro lidi, o které bychom stáli skutečně, zajímaví,“ míní Komárek.

„Abych zaplatil někoho v řádu statisíců, to nikdy nebude. Vždy k tomu musí přistoupit nějaký vnitřní rozměr v tom člověku, že tu práci chce dělat, že vidí výsledek, smysl. Že bychom například na počítačovou oblast najali super hackery a dávali jim statisíce, tak to by řešením bylo, ale zdroje na to nikdy neseženeme,“ dodává.

Přibližně 18 procent z trestných činů, které útvar řeší, jsou klasické úplatky. „Často dostáváme oznámení, kdy někdo sedne a napíše papír, že se domnívá, že někdo spáchal trestný čin. Nemusí se ani podepsat, což se samozřejmě také stává. Kvalifikovanější podněty bývají například od orgánů státní správy, od ostatních policejních útvarů a složek nebo orgánů činných v trestním řízení, kdy jim to vyplyne z jejich kauz,“ doplňuje Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…