Na švédském fotbalovém stadiónu chtěli bojovat proti homofobii. Pak ale přišli drsní fanoušci a...

22.05.2017 7:20

Švédské úřady usilovně bojují za práva všech menšin, které si jen čtenáři serveru ParlamentníListy.cz dokážou představit. Před několika dny však dali fotbaloví fanoušci Malmö FF jasně najevo, že na svém domácím stadiónu se chtějí bavit především fotbalem.

Na švédském fotbalovém stadiónu chtěli bojovat proti homofobii. Pak ale přišli drsní fanoušci a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

Švédsko je ovládáno na všech frontách politickou korektností, která přítomna v médiích, ve vzdělávacích institucích a samozřejmě také v politice. Zatímco zemi čím dál tím víc ohrožuje terorismus, úřady v zemi iniciují kampaně za rovnoprávnost sexuálních i náboženských menšin. Před lety se tak například stalo Švédsko jednou z prvních zemí, kde byli studenti přijímání na vysoké školy podle kvót na základě svého pohlaví.

Po nějaké době však byl tento výtvor švédských sociálních inženýrů zrušen, protože se údajná diskriminace studentek ještě zvýšila. Zkraje letošního roku zase vláda, složená ze socialistů a zelených, navrhla v rámci boje proti údajné diskriminaci žen, aby ve správních radách státních společnosti povinně zasedalo čtyřicet procent žen. Vládní návrh v parlamentu zejména kvůli nesouhlasu nejsilnější opoziční strany – Švédských demokratů neprošel.

Stejně tak před několika dny neprošla kampaň uskupení „Fotbaloví fanoušci proti homofobii“. Ta nechala vyrobit obrovský poutač, na kterém byli znázornění dva homosexuální fotbalisté při vášnivém polibku. Na pozadí potom figurovala duha coby klasický symbol boje za práva homosexuálů. Aktivistický poutač nicméně na fotbalovém stadionu Malmö FF vydržel jen do prvního zápasu s Östersund, a poté jej místní „rowdies“ bez váhání strhli.

Mezi aktivisty z uskupení „Fotbaloví fanoušci proti homofobii“ tento čin vzbudil značné pohoršení. „Považujeme za závažné, že si tyto skupiny s násilnickými sklony dovolují takto hrubě jednat,“ uvedli rozčarovaní aktivisté. Reakce tvrdého fanouškovského jádra klubu na sebe nenechala dlouho čekat. „Nechceme na stadionu žádnou politiku. Respektujte, že my ani další návštěvníci nemáme zájem o žádnou politickou propagandu. Pokud tak neučiníte, vyvodíme z toho důsledky.“

V tradičně liberálních švédských médiích vzbudilo stržení poutače značné pobouření. Komentátor deníku Sydsvenskan Max Wiman tak po vzoru většiny svých kolegů z médií vyvěšení poutače hájil. Argumentoval mimo jiné tím, že boj proti nerovnosti není politickým aktem. Připomněl také, že samotný klub z Malmö si v posledních letech počínal značně aktivisticky. „V době konání homosexuálních pochodů hrdosti klub sehrál zápas, kdy na hřišti byly rohové praporky v barvách duhy.“

Kampaň „Fotbaloví fanoušci proti homofobii“ představuje v podstatě pojízdný cirkus, kdy jeho interpreti brázdí celou zemí, a udílejí moralistní lekce desítkám fotbalových klubů. Obdobná uskupení mezitím vznikla i v dalších evropských zemích a kampaň je součástí více známe kampaně UEFA „Fotbal proti rasismu“, kterou mohou i fotbaloví fanoušci z České republiky na svých obrazovkách sledovat prakticky při každém vysílání zápasů Ligy mistrů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…