Na tiskovce Zemana bylo rušno. Známý aktivista vystoupil z řad novinářů se dvěma pikantními dotazy. A prezident ho v přímém přenosu usadil

20.04.2016 16:14

Závěrem své návštěvy ve Středočeském kraji prezident Miloš Zeman vystoupil na tiskové konferenci, kde mimo jiné zmínil i termín voleb do krajských zastupitelstev.

Na tiskovce Zemana bylo rušno. Známý aktivista vystoupil z řad novinářů se dvěma pikantními dotazy. A prezident ho v přímém přenosu usadil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Je to standardní struktura, že se setkávám se zastupiteli, podnikateli, občany kraje. A přece tady bylo něco nového. To nebyla otázka dopravní infrastruktury. Mluvilo se mimo jiné o otázce dálnice D3, kdy jsem zjistil, že stavba má být dokončena v roce 2028, pokud nedojde k překážkám ze strany EIA. Ale co bylo nového a co se projevilo především v debatě s podnikateli, je pozitivní sentiment. Minimálně podnikatelé začali věřit tomu, že ekonomika šlape, a to relativně dobře,“ podotkl úvodem tiskové konference Zeman. Sám by byl však opatrnější. 

„Je třeba přistoupit ke zvýšení mezd. Protože k čemu vám je ekonomický růst, není-li doprovázen růstem životní úrovně,“ podotkla hlava státu s tím, že podporuje požadavky odborářů. Následně Zeman zmínil mzdový kanibalismus, což se podle něj děje ve firmách z důvodu nedostatku pracovníků.

„Toto je věc, která má dvě konsekvence. Podporuji migraci, nikoliv muslimskou, z důvodu neslučitelnosti kultur, z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Srbska a dalších podobných států, protože si myslím, že by mohla doplnit rezervoár pracovních míst v České republice. A i když jsem pro minimální mzdu, snažím se politické strany přesvědčit, aby nebyly zvyšovány sociální dávky,“ podotkl také prezident.

„Rozhodl jsem se vypsat termín krajských voleb a prvního kola senátních voleb na 14. a 15. října,“ sdělil následně Zeman. Vyjádřil se také k zahraničním návštěvám. „Nyní si dám chvíli ‚oraz‘,“ řekl. Hejtmanovi v souvislosti se zahraničím poděkoval za rozvoj spolupráce s čínskou provincií.

Brdy i Czechia

Vyjádřil se také k vojenskému újezdu v Brdech, kde věří, že dojde k rozšíření cestovního ruchu, nikoliv k rozvoji „podnikatelského baroka“. Co se týče dotazů, zazněla mimo jiné otázka na trestní odpovědnost mládeže. „Jako laik bych snížil hranici na 14 let. Hranice 13 let mi přijde drastická,“ odvětil Zeman.

Jednu z otázek položil i antikomunistický aktivista Jan Šinágl, který je známý především kritikou polistopadového režimu. Šinágl se v minulosti účastnil mnoha demonstrací, mimo jiné té na podporu amerického radaru. Dnes se zeptal na kauzu Altner. „Už víte termín, kdy budete vypovídat před soudem jako svědek?“ zeptal se mimo jiné Šinágl. Vyjádřil se také k názvu Czechia, který považuje za ostudný. Sám Šinágl navrhl název Bohemia. „Dovolte mi, abych opravil oba vaše omyly. Nebudu vystupovat v kauze pana Altnera, ale v kauze pana Halbicha. Termín je stanoven na příští nebo přespříští týden. Pan Halbich je jeden z notářů či advokátů, který se soudí s panem Altnerem o podíl na honoráři. Omyl číslo jedna. Omyl číslo dvě, kterého se mimo jiné dopouštějí mnozí novináři. Vůbec nejde o změnu názvu České republiky. Jde o mnohem jednodušší věc. O to, zda náš hokejový tým má mít na zádech Czech Republic, nebo stručnější název Czechia. Chtěl bych upozornit, že v angličtině se tento název používá velmi běžně,“ bagatelizoval téma Zeman.

Závěrem tiskové konference poděkoval hejtmanovi a všem za přijetí. Do Středočeského kraje hodlá přijet i příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…