Na to Bradáčová není zvyklá. Přišla k Moravcovi a tam Válková ztrhala praktiky státních zástupců

11.06.2017 15:18

O stavu české justice i o odposleších hovořili v pořadu Otázky Václava Moravce České televize předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová i exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Na to Bradáčová není zvyklá. Přišla k Moravcovi a tam Válková ztrhala praktiky státních zástupců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Nejvyšší soud minulý týden zkonstatoval, že je možné využít odposlechy v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha. Zvrátil tak rozhodnutí pražského vrchního soudu. „Toto rozhodnutí Nejvyššího soudu zase víc otevřelo dveře neodůvodněnému odposlouchání a sledování kohokoliv,“ řekl k tomu následně Rath. „Odposlechy v České republice jsou aplikovány zcela v souladu s právním řádem České republiky,“ říkal však k jiné kauze, ministra vnitra Ivana Langera (ODS) před 11 lety. 

„Nejvyšší soud v této kauze nerozhodoval o vině a nevině Davida Ratha. Rozhodoval výlučně jenom o tom, zda povolení odposlechů a sledování bylo v souladu se zákonem,“ podotkl k tomu následně předseda Nejvyššího soudu Šámal. 

„Jsem zvědavá na to rozhodování soudu prvního stupně. Celý případ nyní půjde zpět ke krajskému soudu, který nyní dostane to judikaturní rozhodnutí. Podle mého názoru bude nyní respektovat stanovisko Nejvyššího soudu, a já si nyní kladu otázku: Znamená to tedy, že ty odposlechy budou použity? Jak ten soud prvního stupně si s tím poradí?“ optala se Válková.

Jak však potvrdil Šámal, může se stát, že v celé kauze bude krajský soud i vrchní soud trvat stále na svém stanovisku. „Bohužel se tady hraje o důvěru v justici. Dotkl se mě ten příměr, který použil David Rath o procesech v 50. letech. Je to naprosto nepřiléhavé srovnání. Občan, který se však nevyzná v těch právních procesech, ztrácí důvěru. Když někdo tak erudovaný, jako  krajský soudce, vrchní soudce, nejvyšší soudce, dospějí k jinému závěru,“ podotkla Válková. „Rath ale i osvětlil velmi časté používání odposlechů, byť v jeho případech to vnímám jako namístě,“ dodala.

„Pohybujeme se v mantinelech současné právní úpravy,“ řekla k tomu Bradáčová. Následovala rozprava o kauze Zadeh, kdy Bradáčová odmítla, že by docházelo k systémovým pochybením. „Musíme si uvědomit, že žijeme ve světě internetu, kde se v podstatě odehrává alternativní život,“ odmítala také leckteré výroky o tom, že odposlechy se šíří společností jako ebola. Odposlechy pak připodobnila k domovním prohlídkám. „Je namístě se o tomto problému bavit,“ dodala.

„Zcela souhlasím, že musíme používat moderní prostředky. Na druhé straně není možné, aby si státní zástupci vybírali vhodné soudce, kteří povolí domovní prohlídku, vazbu, odposlechy,“ podotkla ke kauze Válková. Ona sama podle svých slov chtěla, aby státní zástupci byli vedeni ke kárné odpovědnosti. „Jsem pro to, aby státní zástupce jako představitel státu se striktně držel zákona a aby v případě, že jej poruší, byl veden k odpovědnosti,“ míní. 

„Slyším obě dvě strany, které říkají, že to obě dělají správně. Počet odposlechů je dán sofistikovaností trestné činnosti. Opravdu bych se klonil, abychom nespekulovali jenom o tom počtu. Měla by tady být důsledná kontrola,“ doplnil Šámal s tím, že zhruba třetinu návrhů odposlechů shledali jako nesprávné. „Což není málo,“ dodala Válková. 

„Z počtu odposlechů, které vidíte, nemůžete dovozovat počet odposlouchaných. Odposlech je vázán na zařízení, nikoliv na osobu. Je také nutné si říct procento počtu přezkoumávaných odposlechů. Z toho bych nedovozovala, že je nějaký problém,“ míní Bradáčová. Z celkového počtu odposlechů totiž byly přezkoumávány zhruba dvě desítky případů, jak vypočítával Šámal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…