Na to, co předvádí finanční správa, doplatíme úplně všichni, varoval v rozhlase Stanjura

19.09.2017 17:44

Moderátorka Marie Bastlová přivítala v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Zbyňka Stanjuru z ODS. Předseda poslaneckého klubu ODS se usadil do křesla a pořádně se obul do šéfa finanční správy Martina Janečka. Vyzval ho k rezignaci.

Na to, co předvádí finanční správa, doplatíme úplně všichni, varoval v rozhlase Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Od chvíle, kdy se Martin Janeček stal generálním ředitelem finanční správy, zvolil čistě represivní přístup,“ pravil hned na úvod Stanjura. Úředníci se prý pod Janečkovým vedením chovají vůči podnikatelům absolutně nemilosrdně a podle Stanjury je to totálně špatně. Jako zákonodárci mu prý píší desítky podnikatelů, kteří si na postup finanční správy hlasitě stěžují.

Svůj úřad navíc vede poněkud chaoticky. Napřed nechtěl vůbec řešit kauzy korunových dluhopisů a teď najednou chce prověřit všechny. „Ještě v březnu říkal pan Janeček, že neví, jak by ty kontroly dělal, a útočil na nás, že ho úkolujeme. A dnes nám ministr financí Pilný poděkoval, že jsme to téma otevřeli,“ prozradil Stanjura.

Kromě toho se politikovi nelíbí, že tak významně narostlo využívání zajišťovacích příkazů, kterými finanční správa vybírá daně dopředu u firem, kde má podezření, že by se nemusela dočkat daní vůbec žádných. Janeček využití zajišťovacích příkazů hájí s tím, že se finanční správa zaměřila na boj proti karuselovým obchodům. Problém je však podle Stanjury v tom, že když se firmy brání u soudů, třetina v odporu proti finanční správě uspěje.

„Jestliže v tom výsledku stát prohraje přes třicet procent soudních sporů, je to špatná zpráva, protože případná odškodnění nebude platit finanční správa, ale budeme to platit my všichni – daňoví poplatníci,“ rozčiloval se Stanjura.

V obecné rovině má za to, že zajišťovací příkazy je správné využít, ale jen ve velmi výjimečných případech. Ohleduplná by měla finanční správa být právě k malým podnikatelům. Když si vezmeme, že podnikatel má jednu účetní, která si v jednu chvíli vezme zasloužené volno deset dní, podnikatelé musejí mít strach, aby se na ně zrovna finanční správa neobrátila, protože mnohdy mají reakční lhůtu jen pět dní.

Kdyby se ODS podílela na příští vládě, prosazovala by nižší odvody na sociální a zdravotní pojištění, což povede k tomu, že všem lidem zůstane víc peněz v peněženkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…