Na to všichni čekali: Prezidentského kandidáta stavět nebudeme, ohlásil Okamura po jednání s prezidentem

06.11.2017 16:47

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura předstoupil pro jednání s prezidentem republiky před novináře a prozradil, na čem všem se spolu shodli. Bylo toho hodně.

Na to všichni čekali: Prezidentského kandidáta stavět nebudeme, ohlásil Okamura po jednání s prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Bylo to pozitivní jednání. Myslím, že jsme prodiskutovali zásadní body, které nás zajímaly,“ oznámil Okamura. S Milošem Zemanem se prý shodli na tom, že by Poslanecká sněmovna měla začít co nejdříve pracovat a není správné ji blokovat. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Následně jsem se zeptal, jak bych měl rozumět výroku pana prezidenta, že by tady vláda vládla čtyři roky bez důvěry. Pan prezident nám sdělil, že je to jen teoretická možnost, kterou nabízí ústava, ale pan prezident by tuto možnost nepreferoval. Takže i tady jsme se shodli,“ pokračoval Okamura.  

Debatovali také o tom, co by vláda měla prosazovat v příštích čtyřech letech a nový prezident v příštích pěti letech. „Shodli jsme se, že je nutné prosadit zákon o referendu. Jsme rádi, že v tom máme podporu prezidenta. Jsme rádi, že máme podporu prezidenta v tom, prosadit zákon o obecném referendu včetně možnosti vypsání referenda o vystoupení z Evropské unie. To je bod, ve kterém se rozcházíme s Andrejem Babišem (ANO),“ řekl Okamura.

„Dále jsme se shodli na tom, že jsme se shodli na potřebě prosadit zákon o odvolatelnosti politiků. Takže jsme požádali pana prezidenta, aby nám pomohl v prosazení tohoto bodu, ať ten tlak je z více míst. Dále jsme se shodli na tom, a padlo to jasně na jednání, že je třeba zabránit islamizaci České republiky,“ vysvětloval Okamura. V tom prý byla jasná shoda.

Zeman s Okamurou rozebírali také variantu, že dojde k předčasným volbám. Jak Okamura, tak Zeman tuto možnost odmítli, protože by nové volby vyšly asi na miliardu korun. SPD je místo předčasných voleb připravena debatovat o prosazování volebního programu hnutí.

A podpořil by Okamura menšinovou vládu Andreje Babiše? „My jsme sdělili náš názor, že Andrej Babiš nepředložil žádný životaschopný návrh vlády nebo alespoň předvolební program, který by byť jen náznakem plnil,“ posteskl si Okamura. Babiš prý ani moc o jednání s SPD nestál, místo toho oznámil záměr sestavit menšinovou vládu, což Okamuru překvapilo. Možná se tak stalo i proto, že Okamura trvá na zrušení EET pro živnostníky, neboť tento nástroj hází podle předsedy SPD klacky pod nohy podnikatelům. Drobní živnostníci by prý měli platit paušální daň a víc by je stát neměl obtěžovat.

„Posledním bodem, kterého jsme se dotýkali trošku delší dobu, byly prezidentské volby. My jsme sdělili naše stanovisko, že chceme, aby se prezidentem stal člověk, který prosazuje čtyři body,“ zdůraznil předseda SPD. Které body to jsou?  

Prosazuje přímou demokracii, brání islamizaci České republiky, brání přijímání islámských migrantů a hájí české zájmy, nikoli zájmy Evropské unie.

„Právě v Poslanecké sněmovně se rozhoduje o schválení našich zákonů. My nechceme oslabovat naši pozici ve sněmovně. Jako hnutí SPD jsme se proto rozhodli, že nepostavíme prezidentského kandidáta,“ konstatoval Okamura.

Prozatím prý také žádného prezidentského kandidáta nepodpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…