Na tohle budu reagovat... Cyril Svoboda a Tomio Okamura přišli debatovat na ČT o Trumpovi, nakonec se pohádali o Rusku

13.12.2016 22:49

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO), bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a poslanec a předseda SPD Tomio Okamura v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o tom, jak se promění mezinárodní politika, až se funkce 45. prezidenta USA ujme Donald Trump a příštím ministrem zahraničí se zřejmě stane šéf ropného nadnárodního gigantu ExxonMobile Rex Tillerson.

Na tohle budu reagovat... Cyril Svoboda a Tomio Okamura přišli debatovat na ČT o Trumpovi, nakonec se pohádali o Rusku
Foto: David Daniel
Popisek: Tomio Okamura v Havlíčkově Brodě

„Já myslím, že v tomto případě to jednoznačně pozitivní je. Rozhodně je to správná věc z toho pohledu, že místo toho globálního ideologa, kterým chtěla být Hillary Clintonová a chtěla řídit svět, nastupuje pragmatik,“ pochvaloval si na úvod Okamura. Vezměte si, že za Obamovy vlády se bombardovalo sedm suverénních států. A Donald Trump přece sliboval, že se soustředí na domácí problémy, aby Amerika opět získala sílu, tak k tomu mu může Tillerson vytvořit podmínky,“ pokračoval šéf SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Svoboda doplnil, že se teď do všeho mnohem víc začne zapojovat obchod. I do bezpečnostní politiky.

„Je to nové. Když nastupoval Barack Obama, měl silně politický tým, očekávání vyvolal velká, ale výsledky byly slabé,“ doplnil k tématu exministr Svoboda. Do mezinárodní politiky výrazněji vstoupí obchodní vztahy, a to i pokud jde o světovou bezpečnost. Tillerson bude např. žádat, aby země NATO platily to, k čemu se zavázaly v Severoatlantické alianci. Platíte, ochráníme vás, neplatíte... Naznačil dál Svoboda.

Charanzová se vyjádřila jen velmi stručně. Podle jejího názoru svět vlastně skoro nic neví o tom, jak se bude chovat nová administrativa Donalda Trumpa, protože kupříkladu Tillerson nebyl v minulosti politikem a kromě blízkých vztahů s Ruskem se na adresu jiných států nijak zvlášť nevyjadřoval.

Okamura posléze konstatoval, že doufá v ukončení agrese vůči Rusku a v celkové zklidnění situace ve světě. V tu chvíli si vzal ovšem slovo Cyril Svoboda. „Pan Okamura tady mluví o jakési agresi vůči Rusku a já jsem si nevšiml, že by tady někdo vedl agresi proti Rusku,“ vypálil okamžitě. „Na tohle budu reagovat,“ kontroval ihned Okamura.

Musíme hájit české zájmy, hřímal Okamura. A jak to zařídíte s Čínou, ptal se Svoboda

A skutečně tak učinil. „Když nás tady NATO vyzve, abychom své jednotky přesunuli na baltskou hranici, a NATO vyhodnotí, že to riziko je pro nás Rusko, tak pro mě jako pro člověka, který cítí ohrožení spíše z jihu v podobě migrační krize, co je to jiného než konfrontační politika proti Rusku,“ konstatoval poslanec. Takováto konfrontační politika nás podle Okamury ohrožuje. Necítí se ani proruský, ani pročínský, ani proamerický, ale pročeský. Podle vlastních slov chce hájit české zájmy.

Konfrontaci podle Okamury zahájil Západ, když zavedl sankce proti Rusku. Tyto sankce nakonec vedly k tomu, že spolu Rusko a Čína začaly více spolupracovat. „Já si myslím, že bychom se měli přestat dělit na Západ a Východ a pojďme si místo toho říci, co je nejlepší pro Českou republiku,“ vyzýval před kamerami Okamura.

Svoboda kontroval, že samotná Česká republika by s Čínou nevyjednala vůbec nic. „Evropská unie má takovou váhu, že ji nelze opomenout, Českou republiku lze přehlédnout vždycky,“ upozornil Svoboda. „My už jsme přehlíženi dostatečně,“ rýpl si bleskově Okamura.

Exministr zahraničí také prohlásil, že se na zahraniční politiku nikdy nedíval jako na nutnost vybírat si mezi Moskvou a Bruselem. „To nikdy tak nebylo, to nebylo buď Brusel, nebo Moskva. Dokonce já jsem se sešel dvakrát s ministrem Lavrovem jako ministr. Jsem zastáncem dialogu s Ruskem. Samozřejmě ano,“ zdůrazňoval Svoboda. To však nic nemění na tom, že v USA a v EU máme spojence, zatímco v Rusku nebo Číně jen přátele, takže EU a USA nám jsou blíž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…