Na truc TOP 09. Eurolidovci začali s ekologií brzdit. I s ochranou hranic

22.01.2024 14:40

Zdá se, Evropské lidové straně, nejsilnější pravicové frakci v Evropském parlamentu, mezi jejíž členy patří i Luděk Niedermeyer nebo Jiří Pospíšil (oba TOP 09), dochází trpělivost. Nejen s evropskými socialisty, jako je Joseph Borell. Lidovci sepsali manifest, komisaři pro zahraniční věci pořádně vyčinili, ale vedle toho se postavili také proti zákazu spalovacích motorů v roce 2035 a dožadovali se důkladného střežení evropských hranic. „Jsme oddáni základnímu právu na azyl, ale EU spolu se svými členskými státy musí mít právo rozhodovat,“ napsali.

Na truc TOP 09. Eurolidovci začali s ekologií brzdit. I s ochranou hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Evropská lidová strana, nejsilnější frakce v Evropském parlamentu volá po masivním posílení ochrany hranic. A pak také po zrušení zákazu spalovacích motorů po roce 2035. V řadách této frakce za Česko působí Luděk Niedermayer (TOP 09), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). I oni jsou podepsáni pod manifestem, který se mimo jiné dovolává křesťanských hodnot.

Lidovečtí europoslanci v manifestu žádají ztrojnásobení počtu příslušníků pohraniční stráže – Frontexu – z 10 tisíc na 30 tisíc. O požadavku členů lidovecké frakce informoval server Politico. Větší počet příslušníků má pomoct regulovat migrační vlny.

Evropský parlament má 705 poslanců a lidovecká frakce EPP v něm drží 18 křesel. Je to nejsilnější frakce. Levicová frakce má 148 členů a Evropští liberálové z Frakce Renew mají 97 členů

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26586 lidí
Tzv. za uši v něm dostává Joseph Borell, španělský socialista a od roku 2019 vysoký představitel unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Členové Evropské lidové strany tvrdí, že „dosud jmenovaní zástupci pro zahraniční politiku sociálními demokraty často neplní svou roli“, stojí mimo jiné v prohlášení. Podle serveru Euractiv proto lidovci přišli s myšlenkou transformovat post komisaře pro zahraniční politiku. Tato transformace by zahrnovala i vyčlenění obrany pod nového samostatně stojícího komisaře.

Podle návrhu volebního programu EPP pro rok 2024 by příští Evropská komise měla zcela změnit způsob, jakým nakládá se zahraniční a obrannou politikou bloku, a to vytvořením na jedné straně samostatného postu komisaře pro obranu a transformací postu šéfa diplomacie EU, kterou v současnosti drží socialista Josep Borrell. Funkce by měla být nahrazena funkcí ‚ministra zahraničí EU a jmenovat Evropskou radu bezpečnosti, která jej bude podporovat, aby EU mohla rychle reagovat na mezinárodní krize a koherentně plnit svá zahraničněpolitická rozhodnutí‘,“ napsal server Euractiv.

Lidovci také počítají s tím, že z rozpočtu EU by šlo na obranu asi půl procenta HDP, a to nad rámec rozpočtů ministerstev obrany jednotlivých členských zemí. V příštím sedmiletém rozčtovém plánu by podle lidovců mělo jít mnohem víc peněz na obranu. Měl by „poskytnout zdroje na inovace a naplnění našich vojenských potřeb“, a dodává, že EU musí „posílit naše vyzbrojování i výrobní kapacity a vojenskou mobilitu“.

„Jsme oddáni základnímu právu na azyl, ale EU spolu se svými členskými státy musí mít právo rozhodovat,“ píše se v manifestu s odkazem na základní práva na azyl zakotvená v právu EU.

V rámci ochrany konzervativních hodnot lidovci žádali také výrazné navýšení členů Europolu ze 650 na 3000. Kupříkladu pro účinnější boj s dodavateli drog.

Vedle toho lidovečtí europoslanci také žádají zrušit zákaz spalovacích motorů v roce 2035. „Odmítáme politiku zákazu, jako je zákaz spalovacích motorů,“ píše se v manifestu, „a také ji co nejdříve zrevidujeme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …