Na učitelích se šetřit nebude, odmítl Dobeš Kalouskovy škrty

14.03.2012 19:20

Kvůli nepříznivým vyhlídkám do ekonomické budoucnosti se ministr financí rozhodl Miroslav Kalousek ušetřit téměř čtyřiadvacet miliard z rozpočtů ministerstev. Ministr školství Josef Dobeš však čtyř a půl miliardové šetření ve svém resortu odmítá, mohlo by mít negativní dopad na učitele, což Věci veřejné odmítají.

Na učitelích se šetřit nebude, odmítl Dobeš Kalouskovy škrty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Omezit výdaje se Miroslav Kalousek rozhodl na základě předpokládanému zhoršení vývoje ekonomiky. Šetřením na ministerstvech chce ministr zamezit dalšímu prohloubení letošního schodku státního rozpočtu.

„Vzhledem k turbulencím nelze vyloučit, že by se příjmová základna mohla i zvýšit. Pak by se část výdajů dala rozvázat, ale příliš s tím nepočítám,“ uvedl před časem pro server iDnes.cz Miroslav Kalousek.

Šetřit ano, ale ne na školství

Šetření by se mělo dotknout i dotací na obnovitelné zdroje, snížit by se měly platy pracovníků ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Plošné zmrazení výdajů se stalo terčem kritiky z řad Věcí veřejných právě kvůli školství.

„Věci veřejné požádaly o koaliční jednání,“ uvedl pro iDnes.cz Josef Dobeš v průběhu jednání vlády. Nadcházející jednání koalice potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle propočtů ministerstva financí by měla Česká republika ušetřit do roku 2014 přes osmdesát čtyři miliard korun. Původní návrh na zmražení penzí vládní koalicí neprošel. Kalousek se však s Petrem Nečasem shodují na zvýšení příjmů z DPH, jehož výše by se mohla ustálit na 15 a 21 procentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…