Na ulici můžete skončit až děsivě snadno. I když máte doktorát

27.09.2014 16:56

Statistiky ukazují, že se mezi bezdomovci stále častěji objevují lidé s vysokoškolským diplomem. Na ulici najdeme dokonce i držitele doktorátů. Česká televize popsala osud lékaře, který je dnes bez střechy nad hlavou a pokouší se o návrat do běžného života. Podobných osudů lze vysledovat stovky.

Na ulici můžete skončit až děsivě snadno. I když máte doktorát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žebračka

„Cesta na ulici je u diplomovaných lidí obdobná jako u každého jiného. Například lékař Václav Fišer ještě v roce 2013 léčil prostitutky, drogově závislé i vězenkyně, ošetření poskytoval bezdomovcům, občas je dokonce ubytoval. Před časem ale prodělal mrtvici – a ztratil byt. Sám se tak ocitl na ulici. Bydlení hledá v pečovatelském domě, musí ale čekat v pořadníku,“ informuje ČT.

Podle Armády spásy je v tuto chvíli na ulici asi 900 občanů s vysokoškolským diplomem. Chystá pro ně projekt, s jehož pomocí by mohli lépe najít práci. Statistický úřad před třemi lety při sčítání lidu zjistil, že 9 tisíc bezdomovců dosáhlo jen na základní vzdělání, 15 tisíc jich je vyučených a 3 tisíce mají maturitu. Tehdejší sčítání však zahrnovalo jen lidi, kteří využívali sociální zařízení.

Vysokoškolsky vzdělaní lidé v krizových situacích odolávají zpravidla déle než jiní, přesto jejich počty na ulicích stále rostou. Pracovníci azylových domů prý už nejsou překvapeni, když poskytují pomoc vysokoškolsky vzdělanému člověku. Před pár lety šlo ještě o raritu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…