Na ulici se odpálí blázen v turbanu, tohle se ve školách neučí… Generál se v novinách rozpovídal

12.07.2014 15:24

Zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata velel misím v Bosně, Kosovu i v Afghánistánu. V rozhovoru pro MF Dnes říká, že úmrtí čtyř vojáků v Afghánistánu není naší první a jedinou ztrátou. Věří, že veřejnost i politici nyní přestanou podceňovat armádu a uvědomí si, že vojáci bojují za náš demokratický systém a obranu státu.

Na ulici se odpálí blázen v turbanu, tohle se ve školách neučí… Generál se v novinách rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Aleš Opata velel mnoha misím a v dnešní MF Dnes přiznává, že k válce a misím patří zranění, a dokonce smrt. „Nejsou to první ztráty našich vojáků v Afghánistánu. Já jsem rád, že si veřejnost i naše politická scéna začínají silněji uvědomovat, že vojáci hájí bezpečnost a zájmy našeho státu v zahraničí. Plně se ztotožňuji s tím, co řekl prezident Miloš Zeman, že je lepší hájit naši bezpečnost v zahraničí než na našem území,“ říká generálmajor.

Tragická smrt našich čtyř vojáků byla prý připomínkou i pro veřejnost, že ve válce s terorismem se také umírá. „Vojáci si to určitě uvědomují. Třeba náčelník generálního štábu Petr Pavel dlouhodobě říká, že naše společnost je obecně neochotná přinášet jakékoli oběti,“ připomněl generálmajor Opata.

„Stěžujeme si, že naše armáda nikdy nic nebránila, že nebyla nikdy nasazena a nebojovala, ale když pak v národním zájmu naši vojáci riskují a ztrácejí životy, opět si stěžujeme, že je ztrácejí zcela nesmyslně, že je to v údajném žoldu jiných. Myslím ale, že po této události si veřejnost i politici uvědomují, že armáda bojuje – byť mimo naše území – za náš demokratický systém a obranu státu.“ řekl Opata s tím, že nyní snad veřejnost přestane podceňovat význam armády.

Armádě důvěřuje 75 procent veřejnosti

„Přesto některým lidem, které náčelník nazval stokou, chybí elementární slušnost či elementární vztah k vojákům, když mluví o vojácích jako o žoldácích, kteří si jedou do války vydělat,“ dodal generálmajor.

Aleš Opata v rozhovoru zdůraznil, že armádě dnes důvěřuje 75 procent veřejnosti. Podle svých slov si nemyslí, že bychom mohli být vnímáni jako švejci. Deník MF Dnes přesto poukázal na to, že Češi údajně více než jiné národy vnímají armádu jako „zelené mozky“.

„Problém je v edukaci společnosti, ve školství. Nikdo dětem neříká, že demokracie a svoboda něco stojí a musí se za ně bojovat. A je lépe, když to bude daleko v cizině. Podceňování významu armády je daní za to, že od konce druhé světové války žijeme desetiletí v bezpečném světě, kde nehrozí, že na vás na ulici spadne bomba nebo se na zastávce nějaký blázen v turbanu odpálí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…