Na úřadě Marksové řádí náměstek bez titulu, zato s odborářským rodokmenem. Nejnověji dosadil úředníka namočeného v dotačních kauzách

12.06.2015 20:44

Stížností na krasojízdu, kterou v poslední době dělá náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík, nebývale přibývá. ParlamentníListy.cz už o svérázných praktikách mladého politika ČSSD bez vysokoškolského vzdělání informovaly.

Na úřadě Marksové řádí náměstek bez titulu, zato s odborářským rodokmenem. Nejnověji dosadil úředníka namočeného v dotačních kauzách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

Poté se strhla lavina dalších upozornění na Povšíkův personální avanturismus. „Všechny body se zakládají na pravdě jako výběrová řízení pana Povšíka a obsazování pozic jeho kamarády. Využívání vozidla za účelem soukromých cest s kamarádem panem Medkem. Reakce na Váš článek pana Robina Povšíka je taková, že od minulého týdne se dělá velká čistka na MPSV a jsou vyhazováni odborníci a hlavně lidé s vyšším vzděláním, než má pan Robin Povšík. Na zaměstnance MPSV to vrhá dojem, že se zbavuje lidí, kteří by ho mohli ohrozit. Pan Povšík vyhazuje ty, kteří v minulosti poukazovali na to, že je jeho chování arogantní,“ stojí v jednom z e-mailů, které ParlamentníListy.cz obdržely. A podotýká, že v půlce června se má stát šéfem hospodářské správy resortu někdejší šéf odboru hospodářské správy města Kolín, který musel před třemi lety ze své funkce odejít. „Kontrolou činnosti bylo zjištěno a zároveň vyplynulo z jednání rady města, že pan Špinka nepostupoval v souladu s vnitřními předpisy městského úřadu,“ tvrdí na stránkách kolín.cz tajemnice tamní radnice Dagmar Soukupová a obratem dodala: „My jsme se ho na to optali a on nám tuto skutečnost potvrdil, ačkoli dobře znal pravidla ve vztahu k zákonu o zadávání veřejných zakázek.“ Rada města následně zcela zrušila odbor hospodářské správy a schválila vznik nového oddělení hospodářské správy, které bude součástí kanceláře úřadu.

Ministerstvo nechává informace o chování svého náměstka v klidu. „Nezlobte se, ale je to trochu kolovrátek... Každý soudný člověk vidí, že jsou to obyčejné pomluvy, a na ty podle mého názoru vůbec nemá smysl reagovat. Pan Špinka nastoupí na ministerstvo, byl přijat zcela v souladu se zákonem. To je vše. Chtěl bych rovnou říct, že na ‚dotazy‘ tohoto typu nebudeme reagovat ani do budoucna. Díky za pochopení,“ odpověděl na otázky ParlamentníchListů.cz mluvčí ministryně Petr Habáň.

Pod šestatřicetiletého náměstka ministryně práce a sociálních věcí Robina Povšíka spadá koncepčně-analytické oddělení, personální odbor, odbor vnitřní správy, odbor centrálních nákupů a veřejných zakázek, odbor řízení projektů, odbor přípravy investic a dislokace. Tedy jedny z velmi důležitých složek ministerstva. Někdejší náměstek hejtmana Středočeského kraje pro dopravu musí být nejspíš géniem přes státní správu, protože všechny tyto složky řídí pouze se středoškolským vzděláním. Nebo musí mít velké stranické zásluhy. Nebývá totiž zvykem, aby například o personáliích na takové instituci rozhodoval středoškolák. „Mám dosažené středoškolské vzdělání, obor veřejná správa. Sekce 3, kterou jsem pověřen řídit, je sekcí obslužnou, tudíž zde není nutné ani potřebné mít vzdělání nebo praxi v oblasti sociálních služeb,“ míní už od mládí velmi angažovaný sociální demokrat Povšík, mimo jiné syn šéfa odborů Škoda Auto. „Naopak se zde hodí mé dřívější velmi bohaté zkušenosti z oblasti investic, správy majetku a organizační činnosti,“ hodnotí pozitivně svoje know-how z regionální politiky Povšík. Ve státní správě je přitom léta zaběhnutým územ, že kdo nemá vysokoškolský diplom, nemá šanci šéfovat oddělení, natož odboru, náměstka nevyjímaje.

Povšík byl v letech 2005 až 2006 náměstkem mladoboleslavského primátora. Od roku 2008 do roku 2012 zastával také funkci náměstka pro dopravu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. „Zkušenosti z této doby rozhodně využiji, ačkoliv post náměstka ministryně je spíše úřednická funkce, není to aktivní politika v tom smyslu, v jakém jsem ji dělal třeba právě na kraji,“ nechal se slyšet například v boleslavském deníku Povšík. Přestože má podle svých slov odpor k byrokracii, od svého působení v nové pozici si slibuje, že se mu třeba povede přispět k její minimalizaci.

Výši Povšíkova mínění o svých kvalitách ale rozhodně nesdílejí někteří zaměstnanci sociálního resortu. ParlamentníListy.cz tito insideři upozornili na některá zajímavá personální rozhodnutí, jež spadají do gesce mladého náměstka. Zmiňují například jmenování šéfů odborů a oddělení bez výběrových řízení: šéfa odboru vnitřní správy Ladislava Šimánka, přípravy investic a dislokace Martina Šidla, personálního Petra Smrčka, vedoucí koncepčně-analytické sekce Jany Antošové nebo šéfky oddělení personálního rozvoje a metodik Vlasty Váchové. Šimánek podle informací, které  ParlamentníListy.cz obdržely, nemá mít navíc příslušné vzdělání a praxi.

Bez zajímavosti není, že tentýž Ladislav Šimánek, povoláním zkušební komisař, kandidoval za sociální demokraty na 28. místě kandidátky v loňských komunálních volbách v Mladé Boleslavi, tedy na Povšíkově dlouhodobém politickém kolbišti. Jistá úřednice Vlasta Váchová pak působila za ČSSD v zastupitelstvu Prahy 5, Petr Smrček – komunální politik z Havířova – byl náměstkem ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové a Martin Šidlo působil jako projektový a finanční manažer na Středočeském kraji, kde měl na starosti dotace z fondů EU.

Zda zmiňovaní úředníci prošli oficiálním výběrovým řízením, Povšík nezmínil. „V anonymním udání uvedené osoby byly jmenovány do svých pozic v souladu se zákony České republiky, a to paní ministryní,“ sdělil pouze. A navázal: „Dovolím si upozornit, že v uplynulých cca sedmi měsících jde o druhé anonymní udání se zcela stejným rukopisem a z větší části stejným obsahem – upozornění na jmenování některých osob do jejich funkcí. Tento anonym je pro mne spíše důkazem dobré práce pro resort, kde v rámci svých kompetencí garantuji transparentní výběrová řízení, efektivní čerpání evropských fondů, dobré hospodaření s majetkem České republiky a celkově hospodárný přístup k veřejným prostředkům,“ dodal Povšík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…