Na útok Merkelová doplatí. Je to její noční můra, píše Spiegel

21.12.2016 6:47

Server německého týdeníku Der Spiegel přináší na své anglicky psané odnoži článek o tom, že útok v Berlíně může mohutně otřást německou politikou. Může jít doslova o německou noční můru a speciálně o noční můru německé kancléřky Angely Merkelové, protože i bavorský premiér Horst Seehofer prý kancléřce takřka vyhlásil válku.

Na útok Merkelová doplatí. Je to její noční můra, píše Spiegel
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Podle agentury Reuters se k pondělnímu útoku v Berlíně přihlásil v úterý Islámský stát. Ať už šlo o útok této teroristické organizace nebo jen jednotlivce, který se mohl ideologií Islámského státu pouze inspirovat, jde o strašlivý čin, který může hrozivě otřást německou politikou. Tento akt představuje noční můru především pro současnou německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„Letní útoky ve Würzburgu a Ansbachu byly jen předzvěstí pondělní krvavé lázně,“ píše k útoku na vánoční trhy v Berlíně server. „Merkelová si byla vědoma, že k něčemu podobnému může dojít, ale to nezmírňuje šok z tohoto činu,“ doplňuje server. Merkelová po útoku prohlásila, že se Němci nesmějí nechat zastrašit, ale zároveň konstatovala, že celá země cítí hluboký smutek.

Celý komentář najdete zde.

„V úterním prohlášení k činu Merkelová pronesla slova, která měla zaznít. Vyjádřila soustrast obětem a jejich rodinám, za odvedenou práci poděkovala záchranářům, konstatovala, že pevně věří v práci vyšetřovatelů, a oznámila, že pachatelé by měli být odpovídajícím způsobem potrestáni,“ pokračuje v popisu situace server Der Spiegel. Kancléřka tak dala najevo, že cítí bolest za oběti útoku, ale zároveň ukázala, že se nedá zlomit.

Jenže to nemusí stačit a kancléřka to prý velmi dobře cítí. Proto ve svém prohlášení také konstatovala, že považuje za odporné, pokud se ukáže, že za útokem stojí uprchlík, který hledal v Německu azyl. Merkelová velmi dobře ví, že je německá společnost rozdělená. Proto také požádala Němce, aby svůj hněv a smutek neobraceli vůči všem uprchlíkům, kteří nic nespáchali.

Seehofer prakticky vyhlásil Merkelové válku, píše server

Bavorský premiér a předseda CSU – sesterské vládní strany CDU – Horst Seehofer v minulosti kritizoval vstřícnou politiku kancléřky vůči migrantům. A slova, která pronesl po útoku v Berlíně, se podle serveru prakticky rovnala vyhlášení války Angele Merkelové. „Musíme přehodnotit a upravit naši imigrační a bezpečnostní politiku. Dlužíme to obětem, jejich rodinám a vůbec všem lidem,“ prohlásil Seehofer, který tak Merkelové vyslal důrazný vzkaz.

Bavorského premiéra k těmto slovům mohla vést i obava z možného rostoucího vlivu Alternativy pro Německo (AfD), která vystupuje důrazně proti uprchlíkům. Tyto obavy prý nemá jen CSU, ale také někteří členové mateřské strany Merkelové, CDU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…