Na veřejných místech by lidé kouření zakázali, v restauracích by rozhodnutí nechali na podnikatelích

10.06.2015 12:12

Podle průzkumu společnosti Phoenix research lidem kouření vadí. Na veřejných místech by ho zakázali úplně. To ale neplatí pro restaurační zařízení. Tam by si měl rozhodnout sám podnikatel.

Na veřejných místech by lidé kouření zakázali, v restauracích by rozhodnutí nechali na podnikatelích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule zákazu kouření v metru

Průzkum na téma kouření provedla agentura Phoenix research ve dnech 1. až 28. května. Respondenti dostali čtyři dotazy, které se vztahovaly k aktuálnímu návrhu protikuřáckého zákona, který minulou středu prošel vládou. A pokud nedojde k jeho výraznější změně v rámci Parlamentu, pak začne platit od 1. ledna příštího roku.

Na dotaz, zda jsou lidé pro úplný zákaz kouření cigaret, včetně elektronických, ve všech restauracích, na koncertech, dětských hřištích a sportovištích, v nemocnicích a jejich venkovních areálech s výjimkou vyhrazených prostor, jak to navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, odpovědělo kladně 48 procent dotázaných, 38 procentům návrh zákona vadí a 14 se neumělo rozhodnout.

Otázka, která byla směřována na nekuřáky, a to, zda jim zakouřená restaurace vadí, dopadla překvapivě. Lidí, kteří nechodí do zakouřených prostor, je totiž pouze 6 procent. Lidem vadí zejména kouření v době oběda a to celým 44 procentům dotázaných. 11 procent respondentů nemá problém se zakouřenou restaurací a dalších 33 procent odpovědělo, že si každý může vybrat sám.

CELÝ PRŮZKUM ZDE

Drtivá většina si myslí, že o zákazu kouření v restauracích by si měli rozhodovat sami podnikatelé. Takto odpovědělo celých 61 procent dotázaných. Opak si myslí 29 procent.

Poslední otázka byla směřována zejména na ekonomické dopady, a to i v souvislosti s chystaným zákonem o registračních pokladnách. Podle 58 procent dotázaných zákaz kouření povede ke ztrátám podnikatelů. 27 procent si naopak myslí, že souběh nových zákonů nebude mít žádné negativní ekonomické dopady.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…