Na východě Ukrajiny další mrtvý voják a čtyři zranění

11.03.2015 13:31

Pokračující přestřelky mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly život dalšího ukrajinského vojáka. Podle agentury Ukrinform o tom dnes informoval armádní mluvčí Vladyslav Selezňov. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mezitím obvinil Rusko, že pokračuje ve vyzbrojování a výcviku ukrajinských povstalců.

Na východě Ukrajiny další mrtvý voják a čtyři zranění
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Situace v oblasti Donbasu kontrolované povstalci se v poslední době díky mírovým dohodám z Minsku výrazně zklidnila, nicméně ozbrojené incidenty jsou hlášeny prakticky každý den. Z porušování příměří se přitom strany obviňují navzájem. Selezňov na dopoledním briefingu prohlásil, že vzbouřenci za uplynulých 24 hodin ostřelovali armádní pozice ve 40 případech. Většinou se tak stalo kolem povstalecké bašty Doněcka, ale například také u Mariupolu. Většinou prý byla palba vedena z ručních zbraní, ale i z kulometů, granátometů či minometů.

Rusko stále intenzivně podporuje separatisty, hlásí NATO

"Při ostřelování (vládních) sil protipovstalecké operace Ukrajina přišla o jednoho vojáka a čtyři další utrpěli různě těžká zranění. Všichni zranění jsou nyní v lékařských zařízeních," sdělil Selezňov.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes upozornil, že "rusko-teroristické" síly připravují "mocnou dělostřeleckou údernou sílu" ve směru na Mariupol. V této oblasti prý bylo zpozorováno 16 raketometů a 28 dělostřeleckých zbraní, včetně samohybných houfnic ráže 122 a 152 milimetrů.

Stoltenberg se na dnešní tiskové konferenci v belgickém Monsu odmítl konkrétněji vyjádřit k informacím, že na Ukrajinu vjely z Ruska další tanky. "Stále vidíme ruskou přítomnost a silnou podporu separatistů na východě Ukrajiny. Vidíme přísun zařízení a sil, vidíme výcvik. Rusko je stále na východě Ukrajiny," řekl nicméně generální tajemník NATO podle agentury Reuters.

"Proto Rusko vyzýváme, aby stáhlo z východní Ukrajiny všechny své síly a aby respektovalo dohody z Minsku," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…