Na východě Ukrajiny operují soupeřící proruské skupiny

28.05.2014 7:40

Ve východoukrajinské Doněcké oblasti paralyzované akcemi separatistů působí pět povstaleckých skupin, které mezi sebou soupeří o vliv a přízeň Moskvy. V sousední Luhanské oblasti operují další čtyři konkurenční vzbouřenecké skupiny. Agentura ČTK přinesla jejich přehled, jak o něm píší média v obou oblastech. Zdrojem informací jsou místní analytici a komentátoři, podrobnosti nelze nezávisle ověřit.

Na východě Ukrajiny operují soupeřící proruské skupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Doněcká oblast:

1. Doněcká lidová republika - ruská

V čele stojí šéf doněckého parlamentu Denis Pušilin a předseda doněcké vlády Alexandr Borodaj. Skupina má úzké vazby na Rusko a je fakticky pod kontrolou ruských agentů. Její sídlo je v Doněcku.

2. Doněcká lidová republika - alternativní

Skupinu vedou Roman Ljagin a Vladimir Makovič. Oba mají vazby na bývalou ukrajinskou vládní Stranu regionů. Jsou v opozici vůči „ruské" Doněcké lidové republice a jejím vůdcům Pušilinovi a Borodajovi. Ljagin je ve vládě lidové republiky „ministrem práce".

3. Doněcká lidová republika - Slavjansk

Sdružuje polní velitele separatistů ve městě Slavjansku. V čele jsou lidový gubernátor Vjačeslav Ponomarjov a „ministr obrany" Igor Strelkov-Girkin. Spolupracují s „ruskou" Doněckou lidovou republikou, ale považují se za „autentické" povstalce.

4. Nové Rusko

O víkendu vyhlášený státní útvar, který řídí lidový gubernátor Doněcké oblasti Pavel Gubarev. Jeho skupina je v ostrém sporu s představiteli takzvaného Jihovýchodu. Cílem obou skupin je vytvoření širšího územního útvaru spojením ukrajinských oblastí na jihu a východě Ukrajiny.

5. Jihovýchod

V čele skupiny je Oleg Carjov, místopředseda poslanecké frakce Strany regionů v ukrajinském parlamentu. Výrazně proruský politik kandidoval na úřad ukrajinského prezidenta, ale počátkem května kandidaturu odvolal. S Carjovem odmítají spolupracovat zástupci Nového Ruska i všech doněckých „lidových republik".

Luhanská oblast:

1. Bolotovova skupina

Hladní úderná skupina organizující obsazování správních budov. Vede ji lidový gubernátor Valerij Bolotov s těsnými vazbami na Rusko. Členové skupiny jsou disciplinovaní a dobře organizovaní.

2. Luhanská lidová domobrana

Jejím vůdcem je Alexej Mozgovoj. Soustřeďuje se na blokování kasáren a vojenských útvarů. Je ve sporu s Bolotovem, orientuje se rovněž silně na Rusko.

3. Meďanykova skupina

Skupinu řídí poslanec Strany regionů Volodymyr Meďanyk, skutečně ji ale kontroluje jeho stranický kolega Oleksandr Jefremov, první místopředseda Strany regionů a šéf poslanecké frakce strany v ukrajinském parlamentu.

4. Mladá garda

Skupinu řídí Arsen Klynčajev, je rovněž úzce napojena na Jefremova. Není příliš aktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…