Na východě Ukrajiny opět zuří boje. Střelbu hlásí Doněck i Luhanská oblast

30.09.2014 11:38

Boje v největším východoukrajinském městě Doněcku neutichly ani v noci na dnešek a navzdory již 25 dní trvajícímu příměří spíše zesilují. Podle ukrajinských novinářů je situace ve městě krajně napjatá, zvuky dělostřeleckých granátů a min se ozývají prakticky ze všech čtvrtí. Oproti minulým dnům se vyhrotila i situace v sousední Luhanské oblasti, kde byl po vyhlášení příměří relativní klid.

Na východě Ukrajiny opět zuří boje. Střelbu hlásí Doněck i Luhanská oblast
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ženy připomínající si památku obětí současného konfliktu na východě Ukrajiny

Doněcká radnice dnes oznámila, že boje se odehrávají zejména na severním a východním okraji města. Přímý zásah údajně dostal jeden z obytných domů, o obětech ale zatím nejsou žádné informace. Za rekordní označují radní počet domácností, které byly v důsledku bojů odpojeny od dodávek plynu. Doprava a komunální služby se navzdory prakticky trvalým přestřelkám snaží zachovat normální pracovní režim.

Separatisté prý obsadili další dva objekty na doněckém letišti

Povstalecká tisková agentura Novorossija dnes oznámila, že vzbouřenci v bojích o doněcké letiště poprvé použili nová protitanková děla. V bojích o areál letiště, které už trvají řadu týdnů, se v noci údajně separatistům podařilo obsadit dva objekty. Armáda bojové úspěchy vzbouřenců popírá.

V Luhanské oblasti se podle zpravodajského serveru Cenzor bojuje v okolí měst Slovjanoserbsk a Popasna, která leží západně od Luhansku. Separatisté tam údajně z raketometů Grad ostřelují civilní objekty včetně škol. Vzbouřenci se pokusili dobýt několik obranných postů Národní gardy s použitím tanků a raketometů, jejich útoky byly ale prý odraženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…