Na východě Ukrajiny začalo oficiálně platit příměří

15.02.2015 6:00

Na východě Ukrajiny začalo úderem půlnoci místního času (dnes ve 23:00 SEČ) oficiálně platit příměří, na němž se ve čtvrtek v Minsku dohodli separatisté a vláda v Kyjevě. Podle prvních informací zpravodajů z oblasti Doněcku je zřejmě zatím dodržováno. Prezident Petro Porošenko varoval, že pokud budou boje pokračovat, vyhlásí v zemi válečný stav.

Na východě Ukrajiny začalo oficiálně platit příměří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

V Doněcké a Luhanské oblasti dnes pokračovaly tvrdé boje o frontová města Debalceve a Mariupol. Strategická železniční křižovatka Debalceve byla v plamenech a město bylo zahaleno do hustého dýmu. Povstalci hrozili, že v bojích neustanou ani po vyhlášení klidu zbraní.

Dojednané příměří předpokládá mimo jiné vytvoření neutrální "nárazníkové zóny"

Krátce před začátkem příměří telefonicky hovořil s Porošenkem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou americký prezident Barack Obama. Vyjádřil obavy z pokračujících násilností v Debalceve a vyzval, aby dohodnuté příměří bylo dodržováno.

Porošenko o půlnoci kyjevského času vydal vládním jednotkám rozkaz, aby ukončily palbu, jak bylo dohodnuto. "Vydávám nyní ozbrojeným složkám Ukrajiny rozkaz, aby 15. února v 00:00 (kyjevského času; sobota 23:00 SEČ) zastavily palbu," řekl Porošenko v přímém televizním přenosu. Po jeho boku stál náčelník generálního štábu Viktor Muženko.

Zpravodaj agentury Reuters krátce nato informoval, že ostřelování v oblasti Doněcku po vydání Porošenkova rozkazu náhle ustalo. Do té doby se každých zhruba pět sekund ozývaly zvuky těžkých zbraní a raket. Několik vteřin po půlnoci ale zvuky zbraní ustaly.

Dojednané příměří předpokládá mimo jiné vytvoření neutrální "nárazníkové zóny" a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část z více než 5000 obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…