Na východě Ukrajiny zemřelo od půlky dubna 423 lidí, odhaduje OSN

25.06.2014 11:15

Na východě Ukrajiny zemřelo od 15. dubna do 20. června v důsledku vyhrocených bojů 423 lidí, vojáků i civilistů, odhaduje OSN. Ve své zprávě pro Radu bezpečnosti to uvedl zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović. Údaje o obětech organizace získala na základě informací z oficiálních zdrojů.

Na východě Ukrajiny zemřelo od půlky dubna 423 lidí, odhaduje OSN
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sbírají humanitární pomoc pro běžence z Doněcké a Luhanské oblasti

Podle Šimonoviče jsou nedávno vyhlášené příměří a mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka "pozitivními kroky správným směrem". Situace v oblasti, kde proti sobě stojí vládní jednotky a ozbrojení proruští separatisté, ale zůstává i nadále kritická.

Jak chorvatský diplomat uvedl, k separatistům i nadále proudí zásoby zbraní, přibývá členů těchto ozbrojených skupin i případů porušování lidských práv ze strany povstalců, narůstá rovněž zločinnost a bezpráví. Zmínil ale i nepřiměřené použití síly při operacích vládních jednotek a zdůraznil, že situace novinářů je "alarmující". Za poslední dva týdny se prý zdvojnásobil počet Ukrajinců, kteří utekli ze svých domovů. Bez přístřeší se tak v Doněcké a Luhanské oblasti ocitlo na 15.200 lidí.

"Lidé odcházejí zčásti kvůli strachu, ale také kvůli zhoršující se ekonomické situaci a situaci v oblasti sociálních práv," uvedl Šimonović, který Ukrajinu několikrát navštívil.

K 23. červnu registrovala OSN více než 46.100 takzvaných vnitřních uprchlíků - 11.500 z Krymského poloostrova a 34.600 z východu Ukrajiny. Nemocnice na východě jsou podle zástupce šéfa OSN přeplněné a chybí v nich potřebný lékařský personál. Asi deset zdravotnických zařízení bylo navíc uzavřeno, chybí zásoby léků a i ceny potravin se zvýšily hned několikanásobně.

Na východě země chybí voda i elektřina

Asi polovina obyvatel Doněcku má prý problémy s přístupem k vodě. Ve Slavjansku nemají tekoucí vodu již od minulého týdne, 90 procent města je rovněž odříznuto od elektřiny, veřejná doprava nefunguje, stejně jako po většinu času mobilní telefony.

Ukrajina se ocitla ve vleklé krizi poté, co tehdejší prezident Viktor Janukovyč loni na podzim odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Prezidentův krok odstartoval protesty, které vedly k jeho pádu, ruské anexi Krymu a nynějším bojům ukrajinské armády s proruskými separatisty na východě Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…