Na vyznamenání je navržen Dienstbier nebo Kaplický. Mašíni ne

08.06.2011 6:14

Na státní vyznamenání bylo letos tradičně navrženo několik významných osobností z doby komunismu či totality za 2. světové války.

Na vyznamenání je navržen Dienstbier nebo Kaplický. Mašíni ne

Některé osobnosti byly navrženy už po několikáté, například Josef Veverka za práci v odboji během války a poté i kvůli věznění v době 50. a 60. let. Tímto předvýběrem ovšem neprošli členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Jejich šestinásobná senátní nominace v minulosti značně kritizovala opozice, která má nyní v horní komoře většinu.

Každým rokem se mezi oceněnými objeví několik kontroverzních jmen. Loni prezident Václav Klaus ocenil hokejistu Jaromíra Jágra nebo někdejšího ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Rok před tím i zpěváka Karla Gotta a žokeje Josefa Váňu.

Výrazným jménem v senátním předvýběru je letos Jan Kaplický, architekt a autor vítězného návrhu na novou podobu Národní knihovny. Na Medaili Za zásluhy ho navrhl senátor Miroslav Krejča. Stejné ocenění dostal vloni právě Jágr.

Dále čtěte:
Spisovatel Stránský: Kníže prezidentem. Jinak ve vládě blbci a katastrofa

Dienstbier po boku Havla

Na Řád T. G. Masaryka, který je vyšším státním vyznamenáním, byl navrhnut in memoriam Jiří Dienstbier, politik několikrát zvolený do Senátu jako nestraník za ČSSD a bývalý ministr zahraničí. V roce 2002 obdržel již Medaili Za zásluhy. Držitelem řádu je mimo jiné i bývalý prezident Václav Havel, který byl stejně jako Dienstbier disidentem.

Mezi státní vyznamenání patří dva řády a dvě medaile. Řád Bílého lva je ocenění vynikajících zásluh o Českou republiku, Řád T. G. Masaryka se uděluje za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity. Medaile Za hrdinství je vyznamenání za zásluhy v úsilí o záchranu lidského života nebo značných materiálních hodnot a Medaile Za zásluhy je pro osoby, které se zasloužily v různých oblastech o stát a obec.

Státní vyznamenání uděluje a propůjčuje prezident republiky, návrhy pak předkládá Poslanecká sněmovna, Senát a Vláda ČR. Prezident se těmito návrhy ovšem nemusí nutně řídit.

Čtěte více:
Klaus vyznamenal Jágra, Knížáka i Maciuchovou
Lidé mohou navrhovat sněmovně a Senátu kandidáty na vyznamenání
Vyznamenání pro Knížáka by byl Klausův přešlap

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…