Na vzpomínkové akci na generála Josefa Mašína zazněl silný vzkaz z USA. Vyslal ho jeho syn Josef

10.09.2018 19:23

REPORTÁŽ Mašínův statek v Lošanech na Kolínsku byl jako tradičně dějištěm vzpomínkové akce pořádané k výročí narození jednoho ze Tří králů, generála Josefa Mašína. Ten patřil k nejvýznamějším českým protinacistickým odbojářům. K přítomným nepřímo z Ameriky promluvil také generálův syn Josef, který se v rámci skupiny dalších v 50. letech prostřílel do západního Berlína.

Na vzpomínkové akci na generála Josefa Mašína zazněl silný vzkaz z USA. Vyslal ho jeho syn Josef
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vzpomínka na bojovníka proti nacismu generála Josefa Mašína před jeho statkem v Lošanech na Kolínsku

Památník generála Josefa Mašína v Lošanech u jeho rodinného statku byl v obležení lidí všech generací včetně politické a vojenské reprezentace. Letos uplynulo 122 od Mašínova narození, které si zde místní ve spolupráci s Armádou České republiky a Společností Václava Morávka každoročně připomínají. Na Mašínova spolubojovníka a dalšího z tzv. Tří králů se vzpomínalo jen pár hodin před tím v Kolíně. Tam byl dokonce součástí průlet armádních gripenů z čáslavské základny.

Mezi hosty nechyběla i řada známých politiků jako čestný předseda a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg, senátor za tutéž stranu Tomáš Czernin, poslanec STANu a starosta nedalekého Kolína Vít Rakušan, šéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek či představitelé Armády České republiky.

Pochopitelně nemohla chybět generálova dcera Zdena Mašínová a vnučka Sandra. Ta v závěru pietního aktu přečetla vzkaz svého otce Josefa ze Spojených států. O něm je známo, že se odmítá vrátit do vlasti, dokud bude v České republice existovat komunistická strana a bude mít své kořeny v politice, státní správě i zákonech.

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí

“Dnešní den je oslavou života a narození vojáka a bojovníka za samostatnost a svobodu své vlasti, Československé republiky. Republika je země vedená zákony zaručujícími svým občanům svobodu slova, právo na vlastnictví, podnikání a osobní rozvoj. Dnešní den budiž i dnem pietním, neboť je tomu již 76 let, kdy generál Mašín v tomto boji padl popraven německými okupanty v Kobylisích dne 30. června 1942,” četla vzkaz Sandra Mašínová.

Mašín z Ameriky tvrdí, že lidí, kteří za své ideály pro blaho a svobodu svých spoluobčanů bojovali, prý v naší zemi nikdy nebylo mnoho. “Balabán, Mašín a Morávek, Tři králové, byli jedni z mála. Za svůj boj se zbraní v ruce zaplatili cenu nejvyšší. Nacistické Německo bylo poraženo. Hlavní strůjci a iniciátoři druhé světové války byli v Norimberku za své zločiny odsouzeni a potrestáni. Již pouhé tři roky po skončení této války se komunisté násilně zmocnili vlády v této zemi. Opět bylo pouze málo těch, kteří se postavili na odpor. Komunisté kradli, věznili, vraždili a indoktrinovali celou společnost po dvě generace. Tedy více jak čtyřicet let,” pokračovala dále Mašínová.

“Sametová revoluce zanechala po pádu světového komunismu zemi trpící Stockholmským syndromem ve stavu morální trosky. Komunisté si zvolili svého nového prezidenta, nová ústava zaručující kontinuitu jejich zákonů zajišťuje, aby rozkradené majetky zůstali v rukou těch, kteří je rozkradli, a aby komunističtí zločinci nebyli potrestáni. Mnozí z nich zůstávají i nadále ve vysokých funkcích v této zemi. Odkaz, který vybojovali pro tuto zem a její děti, svobodu a nezávislost, nesmí být zapomenut. Dnešní výzva se ve světovém měřítku neliší od výzvy, které museli čelit Tři králové, i později komunisty popravený Lošaňák Václav Švéda, manželka generála Mašína, která zemřela v komunistickém vězení a její bratr Ctibor Novák, popravený komunisty. Vaše přítomnost je příslibem předání znalostí historie na příští generace. Bez její znalosti se tato historie bude opakovat. Děkuji za vaši účast. Josef Mašín,” dokončila vnučka protinacistického odbojáře vzkaz svého otce z Ameriky.

V závěru pietního aktu zazněly na počest generálmajora Josefa Mašína čestné salvy a hymny Slovenské a České republiky.

Mašínův statek, před kterým se pieta konala, byl zabaven komunisty a jeho potomci v čele s dcerou Zdenou, která jediná trvale žije v České republice, o něj po listopadovém převratu dlouho usilovali. Vrácen a předán Zdeně Mašínové byl teprve nedávno. Ta by z něho ráda vybudovala památník. Půjde ale o běh na dlouhou trať, nemovitost je v dezolátním stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…