Na zbytečná jednání chodit nebudu, říká na rovinu europoslanec Mach

05.07.2014 15:55

Europoslanec a zároveň předseda Svobodných Petr Mach v prohlášení zveřejněném na serveru ParlamentníListy.cz v rubrice Politici voličům vysvětluje důvody, které jej vedly k tomu, že přijal členství v ústavním výboru Evropského parlamentu. Zároveň zopakoval svůj slib, že se do Bruselu stěhovat nebude.

Na zbytečná jednání chodit nebudu, říká na rovinu europoslanec Mach
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Mach připomněl, že do Evropského parlamentu kandidoval se dvěma zásadními body. Jednak bránit „euronesmyslům“ a jednak prosadit změnu Smlouvy o fungování EU tak, aby členství v eurozóně bylo pro členské státy dobrovolné.

K tomu, že se do Bruselu nechce stěhovat, uvedl, že je to z toho důvodu, aby se neodcizil a hájil skutečně vždy zájmy svých voličů, kteří žijí v České republice.

Vstoupil do výboru, aby svůj návrh mohl prosadit

Na druhé straně plán na změnu smlouvy tak, aby bylo euro dobrovolné, je nutné prosadit. „V tomto případě nestačí hlasovat na plénu proti něčemu. Za tím účelem potřebuji být členem frakce a ukázalo se, že je praktické být i členem ústavního výboru,“ vysvětlil Mach s tím, že jednotlivý poslanec nemůže podávat návrhy. Proto se stal členem frakce Evropa svobody a přímé demokracie. Frakce totiž na rozdíl od jednotlivého poslance může podávat návrhy.

Celý text Petra Macha ZDE

O správnosti toho, aby přijetí společné evropské měny bylo pro členské země EU pouze dobrovolné, bude potřeba přesvědčit členy Výboru pro ústavní záležitosti. Právě v jeho kompetenci totiž bude posuzování takového návrhu. „Proto jsem se přihlásil do tohoto výboru, abych měl možnost členy výboru, kteří budou dávat doporučení parlamentu, přesvědčit o našem plánu na změnu smlouvy, aby euro bylo dobrovolné.“

Na druhou stranu Výbor pro ústavní záležitosti, který má v kompetenci záležitosti týkající se změn základních evropských smluv, má podle Macha mnohem méně věcí k projednání než ostatní výbory, protože smlouvy se nemění tak často. „Proto k aktivní účasti v něm nemusím přesídlovat do Bruselu,“ vysvětluje.

Mnoho lidí mne podezřívá, že jdu do výboru jen kvůli penězům

Přiznává, že mnoho lidí jej nyní podezřívá, že se do výboru zapisuje kvůli penězům. Podle Macha ti, kdo se do Bruselu odstěhují, mají tendenci chodit na výbory jen pro diety. „Evropská unie řadové poslance těmito výbory v podstatě uplácí a oni mají tendenci přijímat argumenty Evropské komise a spíš jí pomáhají na půdě parlamentu prosazovat její návrhy, místo aby jim čelili,“ uvádí Mach s tím, že pokud on pojede na jednání výboru, dostane také diety. „Asi padnou na hotel, parkování apod. Nebudu ale v Bruselu trvale bydlet a rozhodně nebudu chodit na zbytečná jednání,“ slibuje závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…