Na životní úroveň Čechů se dotáhli Slováci. Poláci jsou na tom ještě lépe

13.12.2014 8:59

Česko bylo po dlouhou dobu nejbohatší zemí střední Evropy. Podle zjištění Eurostatu svou pozici posledních dvacet pět let pomalu ztrácí. Nyní Čechy v životní úrovni přeskočili Poláci a Slováci se už dotáhli na naši úroveň.

Na životní úroveň Čechů se dotáhli Slováci. Poláci jsou na tom ještě lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle posledního žebříčku Eurostatu Poláci, alespoň podle indexu životní úrovně, Čechy přeskočili. Slováci, kteří v roce 1992 opustili společný stát a mnozí kvitovali, že na ně Češi nebudou doplácet, nás nyní v životní úrovni dostihli.

Žebříček „Aktuální individuální spotřeby podle parity kupní síly“ za rok 2013, který Eurostat zveřejnil v minulých dnech, staví Poláky se 75 procenty unijního průměru na 20. místo, a je to o jednu příčku výše, než jsou Češi se 74 procenty a Slováci rovněž se 74 procenty. Žebříček vedou Lucembursko a Německo a na posledním místě v Evropské unii se opět ocitli Bulhaři.

Polsko prý velice získalo v krizových letech, kdy jeho ekonomika jako jediná v EU nepoklesla. Také díky tomu, že stát napumpoval do hospodářství peníze z velkého „stimulačního balíku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…