Na zprávy o příměří zareagovaly finanční trhy

03.09.2014 13:27

Světové akciové trhy dnes výrazně zpevňují a k růstu jim pomáhají zejména zprávy, podle nichž ukrajinský prezident informoval o dojednání příměří mezi Kyjevem a Moskvou na východě Ukrajiny. Ruské akcie kolem poledne přidávaly více než čtyři procenta, zatímco ty britské se dostaly nejvýše za více než 14 let. Oznámení vyvolalo na trzích naději na zmírnění krize. Kreml ale sdělení ukrajinské hlavy státu později popřel.

Na zprávy o příměří zareagovaly finanční trhy
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ruský akciový index RTS, který sleduje obchodování na dolarové burze, po vyjádření ukrajinského prezidenta Petra Porošenka stoupl o 4,3 procenta. Index burzy MICEX, kde se ceny vyjadřují v rublech, přidával 2,8 procenta. Kurz ruského rublu, který v pondělí klesl vůči dolaru na nové historické minimum, dnes v poledne k americké měně přidával 1,5 procenta a k euru 1,4 procenta. Euro k většině hlavních světových měn zpevňovalo, včetně dolaru a japonského jenu.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 se dostal až na 6898,62 bodu, což je jeho nejvyšší hodnota od jara roku 2000. Hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 přidával 0,9 procenta.

Trhy neodradila ani pozdější rozporná vyjádření politiků

Rusko Porošenkovo vyjádření později popřelo. Moskva podle něj není účastníkem ukrajinského konfliktu a žádné takové příměří tedy uzavřít nemůže. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov připustil, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Porošenko se v telefonátu „do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést". Porošenkova kancelář později vyjádření ukrajinské hlavy státu zmírnila. Rozhovor obou státníků podle pozměněného komuniké „vyústil v dohodu o režimu příměří v (oblasti ukrajinského) Donbasu".

Trhy ale rozporná vyjádření příliš neodradila. Růstem reagovaly také akcie některých společností, pro jejichž činnost představuje ukrajinská krize nebezpečí. Například akcie rakouské Raiffeisen Bank International, která působí i v Rusku, po Porošenkově sdělení přidávaly skoro devět procent. Akcie dánského pivovaru Carlsberg, jehož značka Baltika je největším hráčem na ruském trhu, stouply o více než čtyři procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…