Nabarvil jsem si hlavu na zeleno. Zemanův mluvčí Ovčáček se odhaluje

31.12.2014 8:44

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je vždy první na ráně, kdo to schytá od novinářů, když prezident Zeman řekne něco ostřejšího. Se Zemanem se mu prý i přesto spolupracuje skvěle – možná i proto, že má malé provokace rád. Sám se jedné dopustil v šestnácti letech, kdy si nechal nabarvit hlavu na zeleno.

Nabarvil jsem si hlavu na zeleno. Zemanův mluvčí Ovčáček se odhaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman je podle Ovčáčka člověk velmi vnímavý a přemýšlivý. V Lánech před jídelnou má prý šachy, a když má volnou chvilku, tak si dá partičku. I sám se sebou. A občas se mu údajně stane, že prohraje. „A to asi nejlépe vykresluje, že se s ním spolupracuje skvěle, protože je to opravdu dialog,“ tvrdí prezidentův mluvčí v rozhovoru pro středeční přílohu MF Dnes.

Hlava státu na rady svého mluvčího prý občas dá. „Už několikrát se stalo, že se mě pan prezident zeptal, co si o určité věci myslím, já mu řekl, že ji nedoporučuji zmínit, trošku jsme o tom ještě podiskutovali a nakonec to použito nebylo,“ vysvětloval Ovčáček a dodal, že nejde o to, že by ho prezident poslechl, ale že dokáže debatovat. „Nedávno jsem četl komentář, který napsal jeden bývalý tiskový mluvčí, že bych měl pana prezidenta víc řídit, a to je přesně to, co nechci. Tiskový mluvčí by měl s prezidentem hovořit, říct svůj názor a diskutovat, ale politik by neměl být loutkou mluvčích ani mediálních agentur,“ zdůraznil Ovčáček.

V listopadu dopředu nevěděl, jaká slova se chystá prezident Zeman v rozhlasových Hovorech z Lán pronést. Když zaslechl vulgarismy, v hlavě se mu údajně začal odvíjet příběh – co nastane? „Začal jsem přemýšlet velmi prakticky. Nejen kolik budu mít telefonátů, ale kdy mi začne telefon zvonit, a kupodivu to trvalo docela dlouho, nejméně třicet čtyřicet minut. Že určitě vypukne mediální smršť, že to nebude jednoduché, ale pak jsem si řekl, že je to moje práce – zvládnout to,“ objasňoval prezidentův mluvčí. On sám prý vulgaritu naposledy použil, když u babičky vyměňoval na vysokých štaflích žárovku. „Většinou mi sprosté slovo ujede, když potřebuji něco spravit a nejde mi to, protože mě to strašně štve,“ popisoval Ovčáček, jehož poznávacím znamením jsou výrazné dioptrické brýle.

Trochu kontroverze si prezidentův mluvčí dovolil také v šestnácti letech, kdy si nechal ve specializovaném kadeřnictví ostříhat a obarvit vlasy na zeleno. Pankáčem být nechtěl, pouze mu to přišlo zajímavé. „Já mám občasné malé provokace rád, i když teď už si takové věci dovolit nemůžu. Tehdy to možná byla provokace vůči konzervativnímu prostředí, kde jsem studoval – na arcibiskupském gymnáziu. Ale rozhodně jsem nepočítal s takovou reakcí,“ uvedl Ovčáček s tím, že škola považovala zelené vlasy za nevhodné a on to vyřešil tak, že přestoupil na jiné gymnázium.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…