Nabídka USA pro Česko: Vrtulníky, které má zatím jen Pákistán

20.06.2017 10:01

Americká vláda předloží konečnou nabídku na dodávku 12 vrtulníků pro českou armádu na konci léta. Součástí nabídky bude kromě helikoptér i jejich údržba a výcvik pilotů. V Praze to dnes na tiskové konferenci řekli náměstek ministra námořnictva USA Frank Morley a Rich Harris ze společnosti Bell, která vrtulníky vyrábí, píše ČTK.

Nabídka USA pro Česko: Vrtulníky, které má zatím jen Pákistán
Foto: Jakub Chrudina
Popisek: Bitevní vrtulník Mi-24

„Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček. Sestavujeme je do nabídky, kterou předložíme české vládě koncem léta,“ řekl Morley. Uvedl také, že během své nynější návštěvy Prahy o kontraktu jednal se zástupci Ministerstva obrany i s představiteli české armády.

Spojené státy jsou jedním ze dvou účastníků tendru na dodávku 12 vrtulníků. Kromě firmy Bell se o ni uchází ještě italsko-britský koncern AgustaWestland. České Ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a 15 miliardami korun.

Bell v tendru nabízí vrtulník typu UH-1Y přezdívaný Yankee, který běžně využívá americké námořnictvo. Podle Harrise USA před třemi lety povolily i prodej vrtulníků do zahraničí. „V současnosti je zatím jediná země, která vrtulníky koupila, Pákistán,“ řekl Harris. Česko může být první evropská země, která tyto stroje zařadí do své výzbroje. Zájem o helikoptéry ale podle něj projevily i další evropské státy.

Podle Morleyho by nákup vrtulníků od amerického dodavatele posílil spolupráci mezi ozbrojenými silami Česka a USA. Využívání stejných strojů by usnadnilo spolupráci při vojenských misích.

Americká armáda využívá stroje typu UH-1Y od roku 2008, má jich přes stovku. Vrtulníky byly nasazeny například v Afghánistánu. Čeští občané budou mít podle Harrise příležitost prohlédnout si tyto stroje v září na dnech NATO v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…