Nabídka Ukrajině ze Slovenska: Poradíme vám s reformami, už víme, jak na to

15.12.2014 21:39

Země Visegrádské skupiny nabízejí Kyjevu pomoc s reformami, řekl dnes v Bruselu novinářům slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Připomněl, že postkomunistické středoevropské státy mají s uskutečňováním reforem poměrně čerstvé zkušenosti. Každá ze čtyř zemí nabídne podle něj pomoc přibližně ve dvou oblastech.

Nabídka Ukrajině ze Slovenska: Poradíme vám s reformami, už víme, jak na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Pražského Majdanu účastníci zapalovali svíčky za padlé v konfliktu na Ukrajině

Český ministr Lubomír Zaorálek naznačil, že Češi by mohli pomáhat s reformou bezpečnostního sektoru, ale třeba též ve školství.

„Nejčastěji používané slovo, když se mluví o Ukrajině, je slovo 'reformy'," poznamenal Lajčák. Podle Zaorálka reálným provedením potřebných reforem je podmíněna další pomoc Kyjevu.

Slovensko nyní skupině V4 předsedá. Země skupiny byly podle slovenského ministra v ukrajinské otázce vždy velmi aktivní. „V Kyjevě budeme mluvit o tom, jak konkrétně chceme a umíme Ukrajině pomoci," poznamenal. Ve stejné době bude na Ukrajině jednat také šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, ukrajinské problematice se ostatně nevyhne ani summit EU koncem týdne.

V Bruselu dnes jednali ministři zahraničí evropské osmadvacítky, Ukrajině se však věnovali jen zběžně. Večer se ale uskuteční první jednání Asociační rady EU-Ukrajina, delegaci z Kyjeva povede premiér Arsenij Jaceňuk. Už ráno část ministrů ze zemí, které se označují za „Přátele Ukrajiny", posnídala se svým kolegou Pavlo Klimkinem.

Slovenský ministr dnes připomněl, že Ukrajina má novou vládu, která nedávno představila svůj program. „Všichni čekáme, že vláda začne bezodkladně řešit to, co společnost potřebuje. Zásadní reformy ve všech oblastech státu. Dnes to ministr Klimkin slyšel mnohokrát a z různých stran," zdůraznil Lajčák.

Země V4 si podle něj rozdělily „patronát" nad různými oblastmi a nabízejí v nich Kyjevu své zkušenosti. „Chceme mluvit o praktických věcech a Ukrajině pomoci," řekl Lačják. Pro potíže Kyjeva mají země skupiny podle něj velkou míru pochopení a také disponují praktickými zkušenostmi z vlastní nedávné historie.

Země potřebuje reformy v oblastech jako je státní správa, soudnictví a vláda práva, ale třeba také změny bezpečnostního sektoru. Právě na tuto oblast by se podle Zaorálka mohla soustředit a už také soustředí Česká republika. Také EU jako taková už spustila civilní misi, která má Kyjevu pomoci s reformou civilních bezpečnostních složek.

Podle Zaorálka je velmi důležitý také důraz na vzdělání; Praha proto nabízí stipendia a podporu vzdělávání ukrajinských studentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…