Náčelník české armády prozradil, jaká opatření přijme kvůli Ukrajině

25.04.2014 10:02

Pokud by ruská armáda překročila ukrajinské hranice, znamenalo by to pro Česko řadu problémů. To pro Hospodářské noviny řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel a mluvil také o plánu vyslat k hranicím až 1200 vojáků. Události na Ukrajině a Krymu nás podle něj vytrhávají ze zdání, že nám nic nehrozí.

Náčelník české armády prozradil, jaká opatření přijme kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel

Vývoj na Ukrajině prý může v Česku odstartovat největší vojenské manévry od 11. září 2001. HN informují, že vedení armády počítá se sérii kroků, kterými by mohla reagovat na zhoršení situace. Ochranu hranic by prý armáda posílila až o 1200 mužů, kteří by spolupracovali s policií. Další jednotky by pak střežily strategická místa, jako atomové elektrárny či rozvodny energií.

Vojenský střet mezi Ukrajinou a Ruskem by podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla mohl způsobit například příliv uprchlíků. Pavel upozorňuje i na možnost růstu napětí uvnitř ukrajinské komunity v Česku. „Řada lidí si stále myslí, že ta krize je od nás daleko a že se všecko vyřeší politickou dohodou. Ve skutečnosti ale Krym a Ukrajina znamenají probuzení z pocitu, že nám nic nehrozí,“ říká v HN Pavel.

Aliance přímo na Ukrajinu vysílat vojáky nebude

Poslední vývoj podle Pavla ukázal, že české plány nejsou zbytečné. Nicméně náčelník generálního štábu tvrdí, že aliance přímo na Ukrajinu vysílat vojáky nebude. „Není vůle ani právní základ na Ukrajině vojensky zasáhnout.“ Přesto by prý na otevřenou válku obou zemí NATO reagovalo minimálně posílením svých východních hranic. Česko už pro tento účel nabídlo čtyři stíhačky Gripen a k tomu více než 300 vojáků. „Tyto síly mohou být nasazeny v pobaltských zemích, stejně jako třeba v Polsku nebo na Slovensku, podle toho, kde by je vedení aliance potřebovalo.“

Petr Pavel také prozradil, že aliance má jasno o čáře, kterou Rusko nesmí překročit. Tou je prý scénář, kdy by Kreml ohrozil pobaltské země. Podle Pavla je však až takovéto vyhrocení situace zatím nepravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…