Náčelník generálního štábu se postavil Macronovi a letěl. Místo něj nastoupil generál, který v Bosně bojoval s muslimy proti Srbům

19.07.2017 23:47

Emmanuel Macron provedl zásadní výměnu v čele francouzské armády. Úspěšného a populárního náčelníka generálního štábu odvolal pro kritiku vrchního velitele (tedy sebe samého) a na jeho místo jmenoval generála, který získal ostruhy v bosenské válce.

Náčelník generálního štábu se postavil Macronovi a letěl. Místo něj nastoupil generál, který v Bosně bojoval s muslimy proti Srbům
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Úspěšný a oblíbený náčelník generálního štábu Pierre de Villiers se rozhádal s nově nastoupivším prezidentem kvůli škrtům v armádě, které Macron prosazoval. Prezident před volbami sice sliboval, že Francie začne dodržovat závazek NATO a bude na obranu dávat dvě procenta HDP, ale sotva usedl do prezidentské pracovny, oznámil naopak plán na seškrtání armádního rozpočtu o 850 milionů eur.

Náčelní generálního štábu, který nemá problém jít pro ostré slovo daleko, jej za to vehementně kritizoval. Podle médií měl dokonce prohlásit, že se od prezidenta „nenechá ojebat“. Navíc se neváhal o své rozčílení podělit i s médii. Ve Francii je přitom tradice absolutní podřízenosti vojáků politikům a jakákoliv veřejná kritika prezidenta je mimořádnou událostí.

SHRNUTÍ CELÉ KAUZY VE FRANCOUZŠTINĚ ZDE

Macron nakonec ustoupil a škrty zrušil. Ve svém sebevědomí byl však prý velmi dotčen, že si jej náčelník generálního štábu dovolil veřejně kritizovat. „Jsem váš vůdce. Nepotřebuji žádný tlak, žádné komentáře,“ měl pronést před vojáky v předvečer největšího francouzského svátku minulý týden. Generál de Villiers ještě s Macronem absolvoval slavnostní přehlídku, ovšem napětí mezi oběma prý už bylo zřejmé. A když začal voják na sociálních sítích poťouchle šířit Macronova vlastní slova „nikdo si nezaslouží být slepě následován“, bylo o jeho osudu rozhodnuto.

Ve středu jej prezident Macron odvolal z čela generálního štábu a hned také jmenoval jeho nástupce. Jím se stal generál François Lecointre. Ten se proslavil zejména v jugoslávské válce, kde pod hlavičkou mírové mise bojoval s místními muslimy a Chorvaty proti Srbům.

Jeho životopisy zmiňují zejména jeho účast (francouzská Wikipedie jej dokonce označuje jako hrdinu) v boji o most Vrbanja v Sarajevu ke konci války v květnu 1995. Tehdy se v rámci nové, agresivnější strategie OSN (která na konci roku vedla k uzavření mírových dohod v Daytonu) došlo k boji stovky francouzských vojáků, formálně pod hlavičkou mírových sil OSN, s pouhými čtrnácti vojáky na straně bosenských Srbů.

Bitva o most Vrbanja

Později udělal v armádě hvězdnou kariéru, v roce 2013 se opět dostal do mírových sborů, tentokrát jako vrchní velitel pod hlavičkou EU v Mali.

Nyní bude prezidentu Macronovi sloužit v čele celé armády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…