Nad Francií se stahují mračna, píše Martin Hekrdla. S Macronem to prý vůbec není tak jásavé

24.04.2017 7:41

První kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál Emmanuel Macron, o prezidentské křeslo se s ním utká nacionalistka Marine Le Penová. Co na její úspěch říkají osobnosti veřejného života? A jak vidí druhé kolo?

Nad Francií se stahují mračna, píše Martin Hekrdla. S Macronem to prý vůbec není tak jásavé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a kandidát na prezidenta v roce 2013 Jiří Dienstbier

„Porážka nacionalismu je dobrá pro Francouze, Čechy, i všechny další Evropany. Nacionalismus může přinést jen další války, další Mnichovy, další protektoráty. Doufám, že Francouzi budou proti nacionalismu, nenávisti a dělení společnosti hlasovat ve druhém kole prezidentských voleb,“ poznamenal k výsledkům voleb exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). 

Podle mediálního poradce a komunálního politika Václav Musílka je postup do druhého kola obrovským úspěchem Marine Le Penové. Povolební projev Emmanuela Macrona byly dle jeho slov prázdné fráze o sjednocování, o sociální spravedlnosti, o skvělé budoucnosti EU a Francie v ní. „Ani slovo o migraci, o terorismu, násilí, krizi eura, Schengenu. Jak správně řekl starý Le Pen, je to zakuklený socialista a dodal bych, že fanatický europeista. Však už mu také vyslovuje podporu kdejaká chmurná tvář dnešní EU, počínaje Junckerem, Schulzem a konče Sobotkou. A poražení kandidáti už do puntíku naplňují teze románu Podvolení. A to ani nemusí existovat Islámská strana, vítač Macron ten part odehraje místo ní,“ sdělil Musílek.

Anketa

Kdo vyhraje 2. kolo prezidentských voleb ve Francii? (ptáme se na váš odhad, ne preferenci)

hlasovalo: 5262 lidí

Publicista Martin Hekrdla pak dodal, že jistota, že za čtrnáct dní Emmanuel Macron porazí Le Penovou, neexistuje. „Výsledky prvních čtyř kandidátů (Macron, Le Penová, Fillon, Mélenchon) jsou příliš blízko u sebe a Francouzi mají naopak příliš daleko ke spokojenosti. Pokud přesto zvítězí Macron (a nejen Brusel a Berlín si oddechnou), jsem si jistý, že Macronova popularita bude v průběhu příštího pětiletí soutěžit se současnou upadlostí popularity Hollandovy,“ poukázal Hekrdla na současnou nepopularitu hlavy státu od roku 1958. Macron však na tom prý bude ještě hůř. 

„O to větší politická krize se dá očekávat v roce 2022, a to nejpozději – jsou a budou zde totiž už předtím intervenující faktory. Francie není ostrov sám pro sebe. Levici v těchto volbách porazili socialisté – a nejen Hollande, ale i Hamon. První vyprodukoval a podpořil Macrona, druhý včas nevzdal kampaň a nevyzval k podpoře Mélenchonovy Vzpurné Francie. A tak je Francie na kolenou, zatímco se blíží hnědá mračna,“ zkonstatoval Hekrdla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…