Nad Karlovým mostem mají přelétat Gripeny, uctí tím Jana Nepomuckého. Hřib je znechucen

13.05.2021 20:38

Při sobotních Svatojánských slavnostech Navalis přeletí nad Karlovým mostem v Praze pět vojenských proudových letadel typu JAS 39 Gripen a L-159 Alca. Mají připomenout českého světce Jana Nepomuckého. Primátor Zdeněk Hřib s akcí nesouhlasí. Pražskému magistrátu ohlásila akci armáda s tím, že se koná na základě žádosti kardinála a arcibiskupa pražského Dominika Duky, píše iDNES.cz.

Nad Karlovým mostem mají přelétat Gripeny, uctí tím Jana Nepomuckého. Hřib je znechucen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Přelet gripenů se má uskutečnit v 19.50. Příslušný odbor Ministerstva obrany podle informací města stanovil minimální výšku pro průlet skupiny letounů na 500 stop, tedy asi 150 metrů. Akci schválila také Vojenská kancelář prezidenta republiky, uvedl dále magistrát.

Magistrát podobné akce neschvaluje, pouze je o nich informován. Pražský primátor se k akci staví kriticky. „Tento způsob vytěžování historického centra považuji za neuctivý a nekulturní. Považuji za krajně nevhodné propojovat církevní témata s armádou,“ komentoval plánovanou událost Hřib.

Původní zdroj ZDE.

Je toho názoru, že s ohledem na soupeření militantních náboženských skupin ve světě je podle něj nyní podobné spojení ještě méně vhodné než kdy jindy. Průlet by podle něj také zbytečně ohrozil vodní ptactvo.

Hřib proto poslal dopis Vojtěchu Pokornému, který slavnosti řídí, a řediteli Muzea Karlova mostu Zdeňku Bergmanovi, který je sponzoruje. V něm kromě zmíněných argumentů připomněl, že město i přes nynější fiskální těžkosti na slavnosti přispělo 650 tisíci korunami.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…