Nad Trumpovou vládou prý musí jásat každý konzervativec. I Roman Joch se přidal

16.12.2016 8:45

Ředitel Občanského institutu a někdejší poradce expremiéra Petra Nečase Roman Joch v pátečních Lidových novinách jásá nad složením kabinetu 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Ačkoli podle vlastních slov nevěřil, že Trump může být dobrým prezidentem, tak teď se mu zdá, že jako konzervativec může být spokojen, protože se rodí americká vláda snů...

Nad Trumpovou vládou prý musí jásat každý konzervativec. I Roman Joch se přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Budoucí prezident Donald Trump se blíží ke konci sestavování své vlády. Vybral si své poradce i ministry, a to specifickým způsobem. Do své vlády totiž jmenoval byznysmeny, zkušené politické matadory, své kritiky i výrazné konzervativce, kteří dosud nedostávali tolik prostoru.

Poradcem pro otázky národní bezpečnosti se stal generál Michael Flynn, do křesla ředitele CIA usedne důrazný odpůrce potratů a zastánce práva nosit zbraň Mike Pompeo. Ministryní školství bude další konzervativní aktivistka Betsy DeVosová. A pozor ministry financí a obchodu nebudou republikáni, nýbrž demokraté Steven Mnuchin a Wilbur Ross. Stojí za zmínku, že Mnuchin pracoval pro banku Goldman Sachs, která je označována za jednoho z viníků poslední ekonomické krize. V předvolební kampani nenechal Trump na této společnosti nit suchou, ale po volbách se zdá, že je leccos jinak. Do křesla šéfa Pentagonu usedne James Mattis – generál myslitel, který zasvětil život studiu vojenské taktiky a těší se velké úctě mezi vojáky. Ministrem životního prostředí se stane důrazný kritik myšlenky, že globální oteplování způsobil člověk, Scott Pruitt.

Tillersona ohlídá veliký protiruský jestřáb, věří Joch

Nejsledovanější osobností v Trumpově kabinetu zřejmě bude Rex W. Tillerson, šéf ropného a plynárenského gigantu ExxonMobile, který obdržel vysoké státní vyznamenání z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina.  

„Tillerson dokonce od Putina dostal nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince, Řád přátelství; což znepokojuje některé senátory, kteří mají obavu, zda Tillerson není ‚Putinův muž‘. Ale doporučili ho jak Gates, tak i Riceová; a veřejně se za něj postavil i bývalý viceprezident Dick Cheney, jenž má reputaci ultrajestřába. S  takovýmito referencemi bude Tillerson v  Senátu zřejmě schválen. Navíc podle určitých informací má Tillerson dostat jako svého náměstka coby osobu č. 2 na ministerstvu zahraničí bývalého Bushova velvyslance při OSN Johna Boltona (kterého bych já považoval za ministra zahraničí svých snů), a který skutečným konzervativním realistickým ultrajestřábem je. Vedle něho i Dick Cheney působí jako holubice,“ poznamenává v komentáři pro Lidové noviny ředitel Občanského institutu.

„Vůči Donaldu Trumpovi jsem byl skeptický a považoval ho za nezpůsobilého být prezidentem USA (stejně jako Hillary). Ale že poskládá takto konzervativní kabinet ministrů, se mi nezdálo ani v mých nejpravicovějších snech. Inu, drobné radosti života…“ uzavřel svůj komentář Joch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…