Nad populistickými argumenty prezidenta Zemana zívám, vzkazuje viceguvernér ČNB

15.03.2015 7:55

Prezident Miloš Zeman opakovaně kritizoval Českou národní banku za oslabení koruny, k němuž sáhla v listopadu 2013. Učinila tak prý proto, aby si udržela moc, oddálila tím totiž i přijetí eura, které by ČNB sebralo značnou část vlivu. Tak to alespoň vidí hlava státu. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl si však z argumentů hlavy státu mnoho nedělá, protože jsou poplatné nelogickým populistickým tezím.

Nad populistickými argumenty prezidenta Zemana zívám, vzkazuje viceguvernér ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl

Příštím guvernérem České národní banky bude někdejší premiér prezidentské vlády Jiří Rusnok. Zeman oznámil záměr ho jmenovat s tím, že chce ČNB proměnit, chce napomoci přijetí společné evropské měny euro, o jejímž prospěchu nepochybují Zeman ani Rusnok. Podle Zemana ale její přijetí oddálila rada ČNB, když rozhodla o oslabení koruny, čímž se mimo jiné zdražilo zboží dovážené ze zahraničí i zahraniční zájezdy.

Hampl však tuto argumentaci odmítá. "Prezident Zeman je politik. Jeho komentáře se moc neliší od jednoduchého měnového populismu, který jsme opakovaně slyšeli po listopadu 2013. Ale v tomto smyslu nad tím zívám, protože je jasné rozdělení rolí: Centrální banka a politická elita jsou úplně něco jiného. Stejně jako bych si nenechal radit třeba u operace šedého zákalu nebo slinivky od doktora Ratha, tak bych si nenechal radit v oblasti měnové politiky od Miloše Zemana jako politika," podotýká viceguvernér.

Slova hlavy státu nemůže brát vážně už proto, že jsou nelogická. Kdyby ČNB nezasáhla, českou ekonomiku by nepříznivě ovlivnila deflace a pokles cen, při němž by ale zákazníci čekali další možný pokles a nenakupovali by. Firmy by neměly proč vyrábět další zboží, protože by se jen vršilo ve skladech, a musely by začít propouštět. V okamžiku, kdy by se tyto neblahé jevy projevily, by šly už jen obtížně řešit.

Část rozhovoru s Mojmírem Hamplem uveřejnil server Týden.cz. Celý rozhovor vyjde v pondělním vydání časopisu.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…