Nadáváme na Babiše a jeho podrazy se nám zajídají, ale jsme měkcí, chybí nám strategie boje. Bavili jsme se s poslanci ČSSD

12.12.2014 14:42

V Poslaneckém klubu ČSSD podle informací ParlamentníchListů.cz narůstá nespokojenost s tím, jak strana pozičně hraje s Andrejem Babišem. Jistý neklid se projevil na úterním poslaneckém klubu.

Nadáváme na Babiše a jeho podrazy se nám zajídají, ale jsme měkcí, chybí nám strategie boje. Bavili jsme se s poslanci ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek(ANO) a Roman Sklenák(ČSSD)

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Kritika ohledně vztahů ČSSD s hnutím ANO Andrejem Babišem má dva hlavní aspekty. Prvním je, že existuje frustrace z toho, jak Babiš na ČSSD verbálně útočí, je schopný rétor, ale nikdo mu neumí úplně adekvátně odpovědět a reagovat. Druhým aspektem je otázka vyjednávání a prosazení zájmů ČSSD v dohodách mezi poslaneckými kluby.

Blbá nálada

„Nespokojenost poslanců je dlouhodobější, to víme všichni. Všichni víme, že koalice s ANO je sňatek z rozumu, nikoli z lásky. Ty Babišovy podrazy se nám už zajídají. Řekl bych, že v klubu je teď nejhorší nálada za docela dlouhou dobu. Vypadá to, jako bychom byli dceřinou společností ANO,“ zlobil se poslanec ČSSD.

Objevila se též kritika, že předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák je sice slušný člověk, ale jako předseda klubu je málo důrazný, není řečník a neumí zákulisně vyjednávat. Babiš ho považuje za slabého partnera.

Babiš prý považuje Sklenáka za slabého soupeře

„Babiš je schopný demagog a populista. Tomu úplně neumíme čelit. Na to bychom měli umět reagovat. Slušně, ale důrazně. A nemůže to dělat jenom předseda. Ten by měl mít za sebou někoho, kdo mu bude krýt záda a popere se s Babišem. Přece Sobotka jako premiér by měl být jakoby nad věcí a měl by být případným arbitrem, který přinese smírné řešení. Teď nás Babiš například pěkně vypekl kolem rozpočtu a miliardy na sport. Roman Sklenák je slušný chlap, ale Babiš si s ním hraje a nepovažuje ho za silného partnera. To je přece otázka strategie, je to šachová partie, dalo se to přece uhrát třeba na 400 milionů. Prostě Roman Sklenák svou roli bohužel nezvládá, chce to někoho zkušenějšího,“ řekl redakci jiný poslanec ČSSD.

Stále poměrně silnou pozici má bývalý předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc, kterého sice poškodila účast na schůzce v Lánech, ale je brán za člověka, který dokáže komunikovat, hledat kompromis a konsensus a je schopný vyjednavač.

„Při vší úctě k Romanu Sklenákovi by lepším předsedou klubu byl Jeroným. Prostě měli bychom zakopat staré válečné sekery a účastníci lánské schůzky by neměli být věčně stigmatizováni. Samozřejmě ale nejde prosazovat Tejce proti vůli Sobotky. Je potřeba premiéra přesvědčit, že Tejcovy schopnosti jsou pro ČSSD přínosem. Nadáváme na Babiše, jsme měkcí a nemáme strategii. Premiér nemůže ohlídat všechna hlasování ve sněmovně a dělat dohody, to je práce předsedy klubu. Takže tlak na Sobotku, aby to řešil, roste. Ale to neznamená, že se tím proti němu někdo staví. Prostě je to o tom, aby se našlo řešení,“ řekl redakci poslanec.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …