Naděje pro miliony Syřanů. A jaká je situace ve vládní koalici mezi ČSSD a ANO? To hodnotili poslanci v Událostech, komentářích

29.12.2016 22:56

O příměří mezi syrskou vládou a povstalci hovořili v Událostech, komentářích poslanci Roman Sklenák (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Zbyněk Stanjura (ODS) a Pavel Kováčik (KSČM). Ti pak také bilancovali politické boje v uplynulém roce.

Naděje pro miliony Syřanů. A jaká je situace ve vládní koalici mezi ČSSD a ANO? To hodnotili poslanci v Událostech, komentářích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Sklenák

„Ze všech řešení v Sýrii je to první pokus o příměří, do kterého mluví Rusko a Turecko. Neslibuji si od toho, že by to bylo řešení. Všichni, jak tu sedíme, přejeme si mír v Sýrii a toto by mohla být první vlaštovka,“ podotkl k Sýrii Vondráček. „Není to mír, ale příměří. A to musíme přijmout rádi všichni,“ podotkl Stanjura s tím, že jde však o dohodu bez Západu. „To, že je zde příměří, je velice dobře,“ dodal. 

„Doufám, že to nesmyslné zabíjení tam skončí,“ řekl k celému syrskému konfliktu Kováčik. „Jestli je to turecko-ruský mír, nebo americko-ruský mír, je jedno. Především jde o to, aby tento spor skončil. Jestli se k tomu přidají i Saúdská Arábie či propojení na Kurdy, tím více je to žádoucí,“ dodal Kováčik.

„Je to dohoda, která je na novém půdorysu. Je to naděje, zejména pro ty miliony Syřanů, kteří jsou dnes bez domova a kteří možná zvažují cestu do Evropy. Je to významné i pro nás, pro Evropu,“ podotkl také Sklenák.

„Je třeba více hájit vnější hranice Evropské unie. Problémy uprchlíků řešit tam, kde jsou, v místech bydliště. Je třeba pomoci i Turecku, které tam má miliony migrantů,“ vnímá Kováčik. „Najde se samozřejmě i příměs lidí, kteří neutíkají jen před válkou, ale mají i jiné cíle. Naše vláda už dnes pochopila, že z váhavého stanoviska přijímání uprchlíků musí přitvrdit,“ dodal. 

S Kováčikem de facto souhlasil Stanjura. „Je zde velké množství ekonomických a nelegálních migrantů. V případě, že nebudou respektovat naše zákony, musejí hodně rychle zpět,“ sdělil Stanjura. 

Politici se následně již přesunuli ke shrnutí dění na politické scéně v uplynulém roce. Nejprve přišla řeč na reorganizaci policie. „Byl to velmi vážný konflikt, kdy došlo k porušení koaliční dohody. Ale když si dáte na váhu pozitiva a negativa, zjistíte, že pozitiv je víc než negativ. Koaliční smlouva je sňatek z rozumu,“ řekl Vondráček.

„Porušení smlouvy to rozhodně nebylo,“ oponoval však Sklenák. „Nemyslím si však, že mezi hnutím ANO a ČSSD je nějaký velký konflikt. Tato vláda je velmi úspěšná, daří se ekonomice, budeme mít poprvé v historii přebytkový rozpočet, daří se nám naplňovat programové prohlášení vlády,“ pochválil se Sklenák.

Závěrem se hovořilo o střetu zájmů ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO). „Není žádný důvod k tomu, abychom svůj postoj změnili po tom vetu prezidenta,“ podotkl k tomu Sklenák. Cílem zákona je podle Vondráčka vypudit Andreje Babiše z politiky. „Když se dělá kvůli jednomu člověku zákon, tak se neudělá dobře,“ řekl Vondráček. 

„Není pravda, že si Andrej Babiš bude muset vybrat mezi vlastněním firmy Agrofert a ministrem financí, nebude smět pouze obchodovat se státem. Jediná výjimka je vlastnictví médií,“ sdělil k celé kauze závěrem Stanjura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…