Nadutý Moravec opět vymýval mozky, zlobí se aktivista. A píše o Davidu Rathovi

06.01.2014 10:47

Již tradiční pondělní komentář Zdeňka Jemelíka, šéfa spolku Šalamoun, opět reaguje na nedělní debatu v ČT v pořadu „Otázky vymývače mozků“, tedy Otázky Václava Moravce. Spolek Šalamoun se dlouhodobě zabývá odhalováním nespravedlností v české justici a tak Jemelík tentokrát komentuje zejména tu část pořadu, která souvisí s činností soudů. V neděli Lenka Bradáčová a Tomáš Lichovník probírali kauzu Davida Ratha. Celý komentář je k dispozici na webu ParlamentníListy.cz.

Nadutý Moravec opět vymýval mozky, zlobí se aktivista. A píše o Davidu Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Spolek Šalamoun se dlouhodobě zabývá otázkami nespravedlností či selhání české justice, jeho nejvýznamnější tváří je někdejší disident John Bok. V úvodu svého komentáře Jemelík vysvětluje, co ho na, jak říká „Otázkách vymývače mozků“, Otázkách Václava Moravce pobuřuje. Šéf spolku Šalamoun říká, že je to hlavně „nepoměr mezi sebevědomím moderátora, přecházejícím místy až do nadutosti, a jeho povrchní, neúplnou znalostí probírané problematiky, dílem proto, že pořad ve výsledku podával veřejnosti účelově zkreslený obraz skutečnosti“.

Jemelík tentokrát reaguje na tu část vydání pořadu z 5. ledna 2014, která se bezprostředně týká zájmové sféry spolku Šalamoun, tedy na  rozhovor s předsedou Soudcovské unie Tomášem Lichovníkem a předsedkyní Unie státních zástupců Lenkou Bradáčovou. Ve svém komentáři ocenil průběh debaty. „Příznivý stav patrně nastal proto, že proti moderátorovi seděli vysoce kvalifikovaní lidé, kteří nad ním měli tak zjevnou vědomostní převahu a nezaostávali za ním ani ve vyjadřovacích schopnostech, že na ně prostě neměl a tentokrát se překvapivě podrobil danému stavu sil,“ napsal Jemelík.

Celý text Zdeňka Jemelíka.

Veřejnoprávní ČT lehkomyslně šíří Rathovy manipulativní projevy

Avšak my se nyní zaměříme na otázky, kterých si ve svém komentáři všímá Jemelík. Jde mimo jiné o souvislosti posledního rozhodnutí Ústavního soudu, když uznal, že Rathova vazba trvala neúměrně dlouho. Zároveň Jemelík upozorňuje na Rathovo vystupování v médiích s tím, že je mu dáván až nepřiměřeně velký prostor.

„Pokud mám výhradu k pořadu (OVM, pozn. red.), pak se týká toho, že zapadá do linie lehkomyslného přístupu veřejnoprávní televize k šíření manipulativních projevů obžalovaného Davida Ratha a jeho obhájců. Bývalý poslanec je vynikající řečník a demagog, který cíleně využívá prostoru, poskytovaného Českou televizí, k zpochybňování činnosti orgánů činných v trestním řízení obecně a v jeho kauze zvlášť,“ píše ve svém komentáři.

Tady Jemelík upozorňuje na nepoměr mezi tím, co může obžalovaný a jaké jsou možnosti žalobce. „Protože žalobce nemůže jeho pábení čelit ve stejném rozsahu, může to vyvolat takový posun veřejného mínění ve prospěch pana obžalovaného, že do května, kdy snad má dojít k vynesení rozsudku, veřejnost bude vidět na jeho hlavě trnovou korunu mučedníka,“ varuje Jemelík. Podle něj by i zde měla platit rovnost zbraní.

Díky Rathově informační nevázanosti se na veřejnost dostanou věci, na které upozorňoval i Šalamoun

„Z obsahového hlediska je ale informační nevázanost Davida Ratha na jedné straně užitečná, protože díky ní se do povědomí veřejnosti dostanou záporné poznatky, na které upozorňuje spolek Šalamoun i jiná občanská sdružení již dlouhé roky, ale sdělovací prostředky je od nich nepřijímají a nezveřejňují a oficiální místa je zhusta popírají,“ píše Jemelík. Dokonce se domnívá, že Česká televize by měla vysvětlit, proč projevuje takovou přízeň právě Davidu Rathovi, když stejným stížnostem jiného původu nevěnuje pozornost.

Věci se dají postupně měnit k lepšímu, ale dá to zabrat

Nyní se prý díky Rathovu mediálnímu působení upevnilo v povědomí veřejnosti přesvědčení, že nadužívání vazby je jedním z hlavních prohřešků justice. „Zcela se zapomíná na to, že v jiných případech se veřejnost bouřila, když soud nevyhověl návrhu na uvalení vazby podezřelého ze spáchání násilného trestného činu, kterého média předem odsoudila,“ připomíná Jemelík.

Šéf spolku Šalamoun zároveň poukazuje na skutečnost, že počet vazebně stíhaných osob se každoročně snižuje. Vyplývá to prý z podrobných statistik Vězeňské služby ČR, které jsou k dispozici na internetu.

„Dovoluji si tvrdit, že výše zmíněné zlepšení situace není pouze výsledkem samovolného vývoje justice, ale hlavně soustavného odporu ze strany obviněných, veřejné kritiky poměrů obhájci i soustavného tlaku občanských iniciativ. Obecně platí: Věci se dají postupně měnit k lepšímu, ale dá to zabrat,“ říká Jemelík ke zjevným změnám v justici, které se týkají i uvalování vazby.

Ve svém komentáři dopadů působení Davida Ratha Zdeněk Jemelík připomíná, že problém stále tvoří případy, kdy stíhaný stráví měsíce ve vazbě a potom je zproštěn obžaloby. Nikdo prý nenese odpovědnost za neoprávněnou vazbu. Mimoděk i na tuto skutečnost nyní Rath upozornil. „Přínosem prostořekosti Davida Ratha je upozornění na nemilou skutečnost, že za neoprávněné uvalení nebo prodlužování vazby nebývá nikdo volán k odpovědnosti. Také toto je skutečnost, na kterou spolek Šalamoun poukazuje řadu let a dožaduje se, aby v každém případě prokázání nadbytečné nebo nepřiměřeně dlouhé vazby bylo s odpovědnými činiteli provedeno vytýkací řízení, které by případně mohlo vyústit v kárný nebo trestní postih,“ navrhuje šéf spolku Šalamoun další zlepšení v oblasti justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…