Nagyová-Nečasová na čtyři roky do basy? Emoce tryskají. A manželka expremiéra nachází zastání

25.05.2015 21:40

Jaroslav Spurný se v komentáři pro časopis Respekt zamýšlí nad tím, jak to nakonec bude s trestem pro Janu Nagyovou-Nečasovou za zneužití vojenského zpravodajství. Nejdůležitější prý je, aby bylo s definitivní platností řečeno, co se opravdu stalo.

Nagyová-Nečasová na čtyři roky do basy? Emoce tryskají. A manželka expremiéra nachází zastání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Napoprvé dostala dnešní manželka Petra Nečase (ODS) jen roční podmínku a pracovníky tajné služby poslala soudkyně jen ke kárnému řízení. Teď vyšší soudní instance vyzvala soudkyni Helenu Královou, aby svůj první verdikt přehodnotila. Státní zástupce požaduje pro aktéry tři až čtyři roky vězení.

Podle autora ovšem není pravděpodobné, že by soudkyně svůj druhý verdikt natolik zradikalizovala, třeba i proto, že si zřejmě bude chtít zachovat svou profesní tvář. Zásadní roli tak bude pravděpodobně hrát až rozhodování při odvolání.

Celý komentář si přečtěte ZDE

„Pravděpodobně teprve tam uslyšíme rozsudky, které by měly zaslouženě ohodnotit zásadní zneužití tajné služby. Nemusí to být nutně vězení pro Nečasovou a generály, ale v rozsudku by mělo být jasně řečeno, co se opravdu stalo. Od soudkyně Králové jsme se to zatím nedozvěděli, a tak si děláme úsudky na základě útržků z veřejných i utajených soudních jednání a uniklých odposlechů,“ píše Spurný.

Z novinářské obce se k návrhu trestu pro Janu Nečasovou vyslovil ještě mnohonásobný šéfredaktor Petr Šafr. Ten takto vysoký trest odmítá se zdůvodněním, že "debilita není trestným činem". "Zneužití rozvědky, z něhož by byl takový poprask, si představuji úplně jinak. Tady nebyl poškozen či ohrožen stát či kdokoli jiný. Ono se totiž vůbec nikomu při tomto činu nic nestalo," píše.

Podle Šafra vznikla velká společenská objednávka na teatrální proces, za což si Nagyová- Nečasová do značné míry může sama, protože se v roli "paní vrchní ředitelky" ráda naparovala, a její chování se zcela nepochybně vymykalo normálům slušnosti. "Ale mnohem více mě na tom zajímá, kdo potřebuje vykreslit tento případ jako kolosální skandál a kdo z něj profitoval. Jak se to komu hodilo do krámu," žádá Šafr. Tato informace je podle něj mnohem důležitější.

Facebook Pavla Šafra:

Nemohu si pomoci. Je to účelová záměna. Debilita není trestným činem. Jakkoli je pobuřující. Zneužití rozvědky, z něhož by byl takový poprask, si představuji úplně jinak. Tady nebyl poškozen či ohrožen stát či kdokoli jiný. Ono se totiž vůbec nikomu při tomto činu nic nestalo. Je tu pouze značná společenská objednávka, aby to bylo takto velkolepě a teatrálně celé pojato. Do jisté míry si za to může sama, protože se hodně ukazovala a ještě více naparovala. S vysokou politikou a státními zájmy to nesouvisí ani trochu.

Je jasné, že její chování bylo nepřijatelné a vymykalo se normám slušnosti. Ale mnohem více mě na tom zajímá, kdo potřebuje vykreslit tento případ jako kolosální skandál a kdo z něj profitoval. Jak se to komu hodilo do krámu. To je daleko důelžitější pro společnost, než ta poťouchlost se zneužíváním rozvědky.

Jistě doba si to žádá a nový lidově demokratický režim též.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…