Nagyová a odstřel Šlachty: Hlas pozvedl Petr Uhl. Učinil vážné pozorování

21.06.2016 6:55

Levicově orientovaný novinář a politik Petr Uhl se ve svém komentáři na serveru DeníkReferendum.cz zamýšlí nad zprošťujícím rozsudkem nad Janou Nečasovou Nagyovou. A nejen nad ním.

Nagyová a odstřel Šlachty: Hlas pozvedl Petr Uhl. Učinil vážné pozorování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

„V těchto dnech jsme svědky vládní polemiky o tom, kdo má rozhodovat v přípravném řízení trestních věcí, konaných o zvlášť závažných zločinech, a kdo má mít přístup k informacím, jež mohou varovat zločince. Vede ji sociální demokracie, zastupovaná jejím prvním místopředsedou a ministrem vnitra Milanem Chovancem, a hnutí ANO, kde se k věci vyjadřují nejen předseda – oligarcha Andrej Babiš, ale i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který se v této funkci podle mne nijak nezpronevěřil zásadám právního demokratického státu,“ uvádí Uhl.

Původní text ZDE.

Všímá si toho, že spis z trestní věci proti Janě Nečasové ohledně úkolování vojenských zpravodajců si vyžádalo olomoucké vrchní státní zastupitelství, a to proto, že existuje podezření, že záměr odstranit Roberta Šlachtu z čela ÚOOZ existuje ve zločinecko-kmotrovském prostředí již od roku 2013.

„V aféře, jejímž smyslem bylo a je odstranit již zmíněného Roberta Šlachtu z funkce ředitele celorepublikového útvaru, který má dobré výsledky práce, vystupují i státní zástupci, kteří se v letech 2007–2012 postavili na odpor klientelisticko-korupčním praktikám dnes již proslavené ‚justiční mafie‘,“ podotýká dále Uhl. 

Následně si všímá takzvané čunkiády, kdy podle něj byly pod koberec zametány trestní věci místopředsedy vlády a předsedy koaličních lidovců Jiřího Čunka. Čunkiáda byla podle něj nejzávažnějším útokem na zásady demokratického právního státu za celých pětadvacet let. 

„Pavel Zeman, Ivo Ištván, Lenka Bradáčová a desítky jejich spolupracovníků stavěli od roku 2010 několik let státní zastupitelství na nohy. Navázali na úsilí Marie Benešové, Jaroslava Fenyka, Romana Hájka, Igora Stříže, Zlatuše Andělové a Stanislava Mečla. Budovali veřejnou žalobu právního státu v součinnosti s policejními orgány. Ne vždy byli úspěšní a navíc někdy chybovali, například v zásazích proti ‚levicovým extremistům‘. Občas působili jako slon v porcelánu,“ dodává s tím, že je důležité, že demokraticky ladění lidé je podporují v jejich zásadním úsilí a nenechají se zmást tím, že je také podporuje oligarcha Andrej Babiš, tedy člověk bytostně nedemokratický.

Uhl se následně vyjádřil také k plánované reorganizaci policie a shodného názoru desítek státních zástupců, policistů či právníků, kteří tvrdí, že utajovaný záměr sloučit dva policejní útvary má odstranit nepohodlného a „neskladného“ Roberta Šlachtu. „Myslím, že republika je opět v ohrožení. A bude tak dlouho, dokud záměr restrukturalizace policie, takzvaná policejní reforma nebude konečně napsána, zveřejněna a podrobena veřejné (a ovšem odborné) kritice,“ říká také Uhl.

A závěrem se pouští do spekulace. „Nebýt zásahu ministra Chovance, který představuje onu méně demokratickou, spíše klientelistickou nebo aspoň mlčící většinu ČSSD, těžko by soudkyně Králová zprostila Janu Nečasovou a její společníky viny. V prostředí, v němž se pohybuji, panují obavy, že se vracejí staré ‚dobré‘ časy justiční svévole z doby čunkiády,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…