Nagyová si prý u vojenských zpravodajců objednala výcvik. Učila se, jak uniknout sledování

22.11.2014 8:43

Dřívější šéfka Nečasova kabinetu Jana Nečasová, dříve Nagyová, se před soudem zodpovídá za zneužití Vojenského zpravodajství. MF Dnes píše, že Nečasová spolupracovala s vojenskou rozvědkou více, než se doposud myslelo. Jeden ze svědků vyšetřovatelům popsal, že ji učila, jak se bránit proti případnému sledování. Náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár má za to, že Nagyová využívala VZ jako soukromou bezpečnostní agenturu.

Nagyová si prý u vojenských zpravodajců objednala výcvik. Učila se, jak uniknout sledování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Podle státního zastupitelství Nečasová zneužila rozvědku v roce 2012 z pozice šéfky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Nechala údajně sledovat jeho manželku Radku. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se s Nagyovou později oženil.

MF Dnes má informace, že svědek z Vojenského zpravodajství do protokolu vypověděl, co dalšího Nečasová od vojenské rozvědky potřebovala. Tehdy ještě Jana Nagyová se prý opakovaně účastnila výcviku na obranu proti sledování jinými lidmi.

Svědek prý také popsal schůzku s Nagyovou a jeho tehdejším nadřízeným Janem Pohůnkem, která se podle něj uskutečnila v polovině roku 2012. Toto setkání předcházelo plánovanému týdennímu výcviku proti sledování. Svědek vypověděl, že na zmíněné schůzce mu dal jeho šéf Pohůnek pokyn k vyškolení Nagyové proti sledování a ta mu také dala svůj program, aby mohli koordinovat a plánovat výcvik. Školení mělo být zřejmě důkladné, protože další schůzka se podle svědka konala ještě v září 2012. Tentokrát se už vymluvil. Když to zjistil Páleník, nařídil prý svědkovi, aby ve výcviku pokračoval s tím, že jde o přímý rozkaz tehdejšího šéfa vojenských zpravodajců Ondreje Páleníka.

Podle některých šlo o sledování Nagyové

Vyšetřovatelé případu svědkovu výpověď potvrdili. MF Dnes uvádí, že mají za to, že ve skutečnosti nešlo o výcvik Nagyové. „V průběhu řízení jsme zjistili kromě toho, co bylo žalováno, že Vojenské zpravodajství provádělo v podstatě sledování přímo paní Nagyové. Někteří pracovníci to pak vysvětlovali tak, že šlo o jakousi formu výcviku. To je ale podle nás v rozporu se zjištěnými skutečnostmi,“ uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár.

Jana Nagyová měla tehdy intimní poměr s tehdejším premiérem Petrem Nečasem. Ten však byl ještě ženatý a ona se údajně velmi obávala, že jejich vztah vyjde najevo. Snad prý proto si prověřovala, zda ji nikdo neodposlouchává. Časově události zapadají do období, kdy policie začala odposlouchávat vlivné zákulisní hráče, například Ivo Rittiga.

Svědek prý také vypověděl, že Vojenské zpravodajství kontrolovalo i její soukromý byt nebo hotelové pokoje v Brně, a to v době, kdy se tam konal kongres ODS. Zjišťovalo, jestli tam není nějaká odposlouchávací technika.

Dokresluje to nadstandardní vztahy Nečasové s tajnou službou

Komár MF Dnes řekl, že tyto aktivity pouze dokreslují vztah tajné služby s Nagyovou. „V podstatě by se to dalo hodnotit jako jakési využívání Vojenského zpravodajství takřka jako soukromé bezpečnostní agentury,“ tvrdí Komár.

Kromě Nečasové před soud předstupují exšéfové VZ Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…