Náhlá epidemie, posmívala se TOP 09 nárůstu počtu nemocných po zrušení karenční doby

07.01.2020 23:30

TOP 09 se na svém Twitteru obula do vlády za zrušení karenční doby, po němž stouply počty lidí na nemocenské o desítky procent. „Stalo se přesně to, před čím jsme socialistickou vládu varovali,“ okomentovala TOP 09 ve svém příspěvku, kde píše, že se nejedná o „náhlou epidemii“, ale o „efekt vládního populismu“. „No, milá pravice si asi přeje, aby se nemocní udřeli k smrti. Řeči o zneužívání prostě nepochopím a ráda bych pravici připomněla, že neschopenky vydávají lékaři,“ okomentovala kritiku zrušení karenční doby ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). A strana to schytává i v komentářích. „Myslíte si, že lidé strkají sestrám za zády teploměry do horkého čaje?“ táže se aktivistka a redaktorka webu A2larm Apolena Rychlíková.

Náhlá epidemie, posmívala se TOP 09 nárůstu počtu nemocných po zrušení karenční doby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Náhlá epidemie? Kdepak. Jde o efekt vládního populismu. Počty lidí na nemocenské po zrušení karenční doby stouply o desítky procent a roční účet pro české firmy bude zřejmě až pět miliard. Stalo se tak přesně to, před čím jsme socialistickou vládu varovali,“ napsala na svůj twitterový účet opoziční TOP 09.

TOP 09 tak reagovala na zrušení karenční doby. Ta skončila od loňského července, a jak nyní ukazuje analýza Hospodářské komory, na kterou upozornil server Echo24.cz, za třetí čtvrtletí v meziročním srovnání vzrostl počet případů pracovní neschopnosti v délce jednoho až čtrnácti dnů o více než 28 procent, tedy o více než 40 tisíc na 183 882 případů.

Vláda tvrdila, že dříve lidé chodili do práce nemocní, a proto je třeba toto opatření zrušit. Své ke kritice nyní připojila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Vyšší počet neschopenek znamená méně nemocných lidí na pracovišti. A to je přece dobře, ne? No, milá pravice si asi přeje, aby se nemocní udřeli k smrti. Řeči o zneužívání prostě nepochopím a ráda bych pravici připomněla, že neschopenky vydávají lékaři,“ udeřila.

TOP 09 si však stojí za svým a karenční dobu by chtěla znovu zavést. „Za nás je to určitě legitimní nástroj, jak k nemocem zaměstnanců přistupovat, aby to bylo jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance únosné. Myslím, že to tady několik let fungovalo velice dobře,“ řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.


Tweet TOP 09 ovšem pobouřil značnou část lidí, kteří jí to daly znát ve svých příspěvcích.

„Platíme si pojištění? Platíme. Je povinné? Je. Tak držte hubu a plaťte za nemoc. Díky,“ napsal straně uživatel pod přezdívkou Pražský popelář.

V diskusi se objevila i aktivistka a redaktorka webu A2larm Apolena Rychlíková. „Tak pokud jim lékař vystaví neschopenku, jsou nemocní. A jestli to udělá falešně, je na vině spíš on, ne? Nebo myslíte, že strkají sestrám za zády teploměry do horkého čaje? A navíc nemocný člověk má být doma. Už kvůli bezpečnosti práce, když ne kvůli sobě,“ vzkázala aktivistka TOP 09.

A přidal se i uživatel Honza Halámka. „Jsem doteď myslel, že v topce jsou normální lidi, ale tímto jste mne přesvědčili o opaku. Moc se nedivím, že máte 4,5 %,“ napsal.

Podle odborů mělo zrušení karenční doby negativní jak sociální, tak zdravotní dopady. Pro řadu lidí představoval třídenní výpadek příjmů problém a pracovníci si museli na stonání brát dovolenou, nebo nemoci přecházeli, uvedli odboráři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…