Nahráli jste Putinovi. Novinářka, kterou vyhodili z Hradu, promluvila. Nejen ona

07.07.2023 20:45

MONITORING SÍTÍ Ruské novinářce Faridě Kurbangalejevové byla bez vysvětlení zrušena akreditace pro tiskovou konferenci s prezidentem Petrem Pavlem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Tisková mluvčí Hradu neposkytla detaily tohoto rozhodnutí bezpečnostních služeb. Kurbangalejevové se zastala česká publicistka Lucie Sulovská a vyjádřila své očekávání, že pokud nebude podán pádný důvod, tak že bude Kurbangalejevové vyjádřena omluva. Situace si všimla i ruská novinářka Marina Ovsyanniková. Navrhla, že by měl být Kurbangalejevové nabídnut exkluzivní rozhovor se Zelenským.

Nahráli jste Putinovi. Novinářka, kterou vyhodili z Hradu, promluvila. Nejen ona
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ruská novinářka Farida Kurbangaleeva

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25768 lidí
Čtvrteční tisková konference prezidenta ČR Petra Pavla a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který byl v Praze na dvoudenní návštěvě, se chtěla zúčastnit i ruská novinářka Farida Kurbangalejevová. Dle svého vyjádření na facebooku byla k účasti dostatečně akreditována a prošla na Pražském hradě veškerými bezpečnostními prověrkami. Akreditace jí však byla následně bez vysvětlení zrušena.

„Dnes jsem měla být na tiskové konferenci Zelenského, který přiletěl do Prahy. Akreditovala jsem se, prošla všemi kontrolami a spolu s dalšími novináři čekala dvě hodiny na jeho příjezd na Hrad. Najednou za mnou přišel příslušník policie a řekl, že mi zrušili akreditaci a že musím odejít,“ stěžovala si na sociální síti novinářka.

Tisková mluvčí prezidenta ČR Markéta Řeháková detaily rozhodnutí o zrušení akreditace Kurbangalejevové nesdělila. „Prezidentská mluvčí České republiky se zdvořile vyjádřila, že nezná detaily tohoto rozhodnutí bezpečnostní služby. Jedu domů, jak bylo řečeno,“ napsala Kurbangalejevová.

Soucit s ruskou novinářkou vyjádřila i česká publicistka Lucie Sulovská. „Doufám, že jsi v pohodě, Farido. Doufejme, že se celá věc vysvětlí, a pokud se ukáže, že neměli pádný důvod, omluví se vám,“ vzkázala Kurbangalejevové Sulovská se slovy, že ne všichni v České republice jsou takto nenávistní. Zmínila však nedávno zveřejněný článek od ruské opoziční agentury Meduza o lidech, kteří emigrovali z Ruska, ale byli z nějakého důvodu nuceni se vrátit zpět. Většina důvodů byla osobních. Z České republiky to byl pouze jeden případ, kdy se Rus vrátil do své domoviny, protože se k němu kvůli jeho původu nechovali lidé dobře. Sulovskou to nepřekvapilo.

Mnoho občanů České republiky podle Sulovské často „šlape po obyčejných lidech a klaní se tyranům nahoře. Poslední století je toho důkazem,“ popsala situaci v Česku.

Situace si všimla i další ruská novinářka Marina Ovsyanniková. Chybu vidí na straně bezpečnostních složek, přiznává však, že nejde říci, jestli českých, nebo ukrajinských. „Ruské novinářce Faridě Kurbangalejevové nebylo umožněno zúčastnit se tiskové konference prezidenta Zelenského v Praze. Je to bolestné, smutné a zraňující.  Myslím, že to byla chyba bezpečnostních složek. Pravda, není jasné, kterých, zda českých, nebo ukrajinských,“ napsala na facebooku, kde dále připomněla některé úspěchy své kolegyně.

Farida Kurbangalejevová byla v Rusku známou televizní moderátorkou hlavních zpráv na televizní stanici Rossija 1. Po anexi Krymu a na protest proti ruské invazi do Donbasu však z televize odešla a dobrovolně se tak své kariéry vzdala, když se přestěhovala do České republiky.

„Všechny její myšlenky byly vždy na straně Ukrajiny,“ napsala Ovsyanniková.

Bezpečnostní služba zákazem Kurbangalejevové zúčastnit se tiskové konference s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským nadělila ruské propagandě „šikovný dárek“. „Incident, který se Faridě stal v Praze, dokonale zapadá do kremelské metodiky: ‚Vidíte, Rusové, jak vás všichni na světě nenávidí‘.“

Nastalá situace by šla ještě zvrátit za předpokladu, že by se novinářce Kurbangalejevové omluvil organizátor tiskové konference a bylo by jí umožněno natočit s ukrajinským prezidentem exkluzivní rozhovor. To by dalo Putinovi šach mat. „Ale situaci lze ještě zachránit. Kdybych byla organizátorem tiskové konference, omluvila bych se Faridě a nabídla bych jí, aby natočila exkluzivní rozhovor s prezidentem Zelenským. Byl by to tah na koně – šach mat kremelskému diktátorovi!“ navrhla novinářka Ovsyanniková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…