Nakazil se i Salviniho bodyguard. Počty nemocných letí vzhůru. V Itálii takřka 6 tisíc

08.03.2020 10:48

Koronavirus dál sužuje zejména Čínu, Írán a Jižní Koreu. Nové případy však hlásí i země v Evropě. Nejpostiženější zemí na našem kontinentu je Itálie, kde počet nakažených za posledních 24 hodin stoupl o 1247 případů, 36 lidí za stejnou dobu zemřelo; celkově je nakažených 5883, mrtvých 233.

Nakazil se i Salviniho bodyguard. Počty nemocných letí vzhůru. V Itálii takřka 6 tisíc
Foto: Reprosnímek Twitter
Popisek: Některé čínské vesnice se opevňují proti koronaviru

O jednom z případů informovala také blogerka Monika Pilloni. Podle jejích slov měl pozitivní výsledek testu na koronavirus policista z ochranky lídra strany Liga Mattea Salviniho. Policista je dle agentury Adnkronos agentem bezpečnostního doprovodu. Se Salvinim nebyl v posledních dnech v úzkém kontaktu, ani v autě, ani v jeho blízkosti. Pro ostatní kolegy bezpečnostní služby byla nařízena 14denní karanténa. Salvini je informován o případu pozitivity. Řekl, že je klidný a připraven podstoupit test, pokud to bude nutné a pokud o to bude požádán.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

Nejvíce nakažených novým typem koronaviru je stále v Číně, a to přes 80 tisíc. Počty však rapidně vzrůstají zejména v Íránu, ale také v Itálii. V Jižní Koreji je v současné době již 7041 nakažených, z toho 48 lidí zemřelo. Itálie hlásí 5883 nakažených a 233 mrtvých, Německo 800 nakažených, zde na nákazu ještě nikdo nezemřel, dva lidé jsou však v kritickém stavu. Více než stovku nových případů nahlásily dnes také francouzské úřady, stoupají i počty v Nizozemsku, či v Británii. Španělsko hlásí 500 nakažených a 10 mrtvých. V Česku je v současné době 26 nakažených. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem financí Adamem Vojtěchem vydali v souvislosti s koronavirem důrazné doporučení, aby občané nejezdili do žádného z italských regionů, a pokud už tam jsou či tam navzdory jasnému doporučení pojedou, aby po návratu do Česka zůstali 14 dní doma v karanténě. V současné době je podle informací Ministerstva zdravotnictví v Itálii 16,5 tisíce Čechů. Stejné doporučení platí i pro Írán.

Karanténou se rozumí především oddělení zdravé osoby od ostatních osob s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit. Za porušení karantény hrozí ze zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun.

Praktický lékař v případě výskytu onemocnění COVID-19 je oprávněn karanténu prodloužit. Osoby v karanténě mají nárok na nemocenskou.


 

V případě dobrého zdravotního stavu zaměstnanců a jejich zájmu o práci na dálku byli zaměstnavatelé vyzváni, aby v této mimořádné situaci vycházeli vstříc a domluvili se se zaměstnanci na možnosti pracovat z domova.

V důsledku přijatého mimořádného opatření a též v důsledku dalších dopadů způsobených onemocněním COVID-19 je stát připraven prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky obratem připravit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…