Ňákej, údajně poslanec ODS... Nechte mě mluvit! Na*raný Babiš u Soukupa rozsekal téma Krym, že se mnozí po...

22.11.2018 0:00

Premiér Andrej Babiš přijal pozvání do speciálního vydání Duelu Jaromíra Soukupa, aby v něm debatoval, nebo spíše vedl monolog nad velkým skandálem provázejícím kauzu Čapí hnízdo a objasnil, co dělal jeho syn na Krymu. Kromě toho také prozradil, za jaké situace by byl ochoten uvažovat o rezignaci.

Ňákej, údajně poslanec ODS... Nechte mě mluvit! Na*raný Babiš u Soukupa rozsekal téma Krym, že se mnozí po...
Foto: repro TV Barrandov
Popisek: Andrej Babiš u Jaromíra Soukupa

„Spí se vám dobře?“ Zahájil Soukup rozhovor s Babišem. Ten jej ujistil, že vše šlape, jak má, a co se týká pracovního procesu, je v plném nasazení. Zdůraznil, že v mediálním prostoru je krize, která není.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

„Pravda je na mé straně, já vyhraju, já mám pravdu,“ řekl s tím, že teď bojuje proti lžím, dezinformacím a informacím vytrženým z kontextu. „Tohle by bolelo každého rodiče,“ dodal.

Následně před kamerami TV Barrandov všechny diváky ujistil, že se touto kauzou cítí být posílen. „Píší mi lidé tisíce zpráv a i ti, co mě nemají rádi, říkají, že tohle je už přes čáru,“ řekl s tím, že na nemocné dítě se neútočí a je jasné, že za ním novináři šli, aby jej využili s cílem poškodit Babiše.

Reportáž, se kterou přišlo novinářské duo Slonková a Kubík, měla doložit, že Babiš unesl svého syna, aby se skrýval před českou policií a nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Na to však premiér připomněl, že poslanci z mandátového a imunitního výboru, kteří nahlédli do spisu, moc dobře věděli, že to není nic nového. Zopakoval také, že zkrátka šlo o puč Palermo, v němž opozice celé situace využila na neuvěřitelné výroky.

Marně se Soukup snažil dál pokládat své připravené otázky. „Nechte mě mluvit. Nechte mě mluvit. Já jsem tu, abych to celé vysvětlil,“ vypořádal se s ním v mžiku Babiš a pokračoval se slovy, že to stejně celé vzniklo proto, aby novináři mohli rozhodovat místo orgánů činných v trestním řízení.

To už se Soukup snažil nadechovat s tím, že Babiše přeruší. Neuspěl. „Nechte mě, prosím vás, mluvit,“ pokračoval premiér a podrobně se začal věnovat dalším spekulacím ohledně toho, že odvezl syna na Krym, aby se vyhýbal poskytnutí dukazů Policii České republiky. „Já vám řeknu, jak to bylo,“ spustil s tím, že jeho syn má představu, že do Ruska šel, protože se jeho stav zhoršil, protože ho novináři pronásledovali.

„Oni si vymysleli politici Krym, protože kauza se Švýcarskem nefungovala. Takže teď mě poslouchejte. Stalo se to, když se mu zhoršil stav a novináři ho terorizovali. V roce 2016 jeli na dovolenou do Kaliningradu. Já byl rád, protože Protopopov s ním chodil lyžovat, na výlety, já na to neměl čas. Pak šli jednou do Moskvy a tam potkal můj syn nějakou slečnu, která byla z Krymu, která tam pracovala, tak s ní šel na výlet,“ uvedl a zamával na kamery s nabídkou cestovní kanceláře „Prodloužené léto na Krymu“. „Vidíte, každý může na Krym. Když chcete na Krym, jedete na Krym,“ poukázal Babiš, držíc v ruce zvětšeninu novinového článku, na fakt, že na Krym se dá normálně jezdit.

A ve své obhajobě pokračoval a znovu Soukupa napomenul, že přijal pozvání do jeho pořadu, aby vše objasnil. „Tady ňákej Kupka, to je údajně poslanec ODS, ten stále mluví, řešil, jestli bylo na Krymu teplo, nebo ne. Chápete to?“ mával premiér nechápavě vytištěným článkem, v němž se vyjadřoval místopředseda ODS Martin Kupka, před Soukupem. „No, v září tam bylo třicet a v listopadu dvacet,“ vzkázal mu.

„Politici tu říkají: Babišův syn byl na Krymu, to je skandál. Ale já vám řeknu, že můj syn byl na Krymu, když já jsem nebyl ve vládě a nebyl jsem premiér,“ zdůraznil předseda vlády a dodal, že Sobotka jej vyhodil v květnu 2017, a když byl jeho syn na Krymu, také ve vládě nebyl. „Ať už přestanou říkat, že premiérův syn byl na Krymu. Nebyl a je to další lež, pravda je na mé straně,“ řekl s tím, že jeho syn si může jezdit, kam chce, a je bizarní, že by to bylo nějaké bezpečnostní riziko.

Následně poukázal i na další podle něj nesmyslný článek Lidových novin. „Tady píší: ‚Na světě existuje mnoho míst, kde by se psychicky nemocný člověk mohl v klidu léčit. Andreji Babišovi ml., synovi premiéra a zároveň druhého nejbohatšího Čecha, vybrali jeho pečovatelé ruskými vojáky okupovaný poloostrov Krym. Na něm měl strávit prázdniny a ulevit si od nemoci,‘“ sdělil a dodal, že Lidové noviny patří do nějakého fondu a pak mu má někdo říkat, že někdo něco ovlivňuje.

Soukup pak připomněl i jeho slova týkající se rezignace: Nikdy, nikdy neodstoupím, ať si to všichni zapamatují. Nyní premiér dodal, že nechtěl, aby to vyznělo arogantně, ale rád by dodělal práci, kterou začal, a vrátil zemi úspěch, který díky ní získal. „Není přece důvod, abych odstoupil, já nedělám nic špatně jako premiér. Kdo víc pracuje a kdo má větší tah na branku? Já se snažím a výsledky jsou,“ zdůraznil a připomněl, že díky němu jsme v zahraničí vidět.

„Takže vy byste byl ochoten uvažovat o tom, že ve vládě nebudete, pokud vám nebude objektivně umožněno takhle pracovat a vracet republice, co vám dala?“ Zajímal se moderátor. „Tady byly demokratické volby, já nechápu, proč bych měl odejít a co dělám ve vládě špatně? Já vymyslel investiční plán, mám jasnou vizi se zemí a bojuju v Bruselu,“ uzavřel s tím, že chce stihnout rychle věci, které jsme tu zapomněli za posledních pětadvacet let udělat. „Tak kde je problém?“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…