Náklady ČSÚ na předčasné volby do sněmovny budou nižší než jindy

30.08.2013 19:35

Náklady ČSÚ na letošní předčasné volby do sněmovny mají představovat zhruba 60 milionů korun, uvedl dnes místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. V porovnání s jinými volbami budou nižší i vzhledem k tomu, že s ohledem na krátkou dobu do voleb statistici tentokrát žádné novinky nechystají.

Náklady ČSÚ na předčasné volby do sněmovny budou nižší než jindy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

"Šedesát milionů korun je ve srovnání jinými volbami velmi malá částka. Je snížena proto, že při každých volbách zpravidla něco vylepšujeme, zdokonalujeme. Tentokrát vzhledem k tomu omezenému času se musíme zaměřit na bezpečnost, kvalitu a spolehlivost, tudíž nemůžeme si dovolit vkládat nějaké nové prvky," řekl Drápal.

Zpracovávání výsledků voleb

Část prostředků bude podle něj využita i příští rok v souvislosti s květnovými volbami do Evropského parlamentu, s nimiž se původně měly souběžně konat sněmovní volby. Drápal také podotkl, že například náklady na dvoukolové prezidentské volby se pohybovaly ve výši asi 80 milionů korun.Zhruba třetina nákladů je podle Drápala určena na mzdy a odměny za přesčasovou práci. Dalšími velkými položkami jsou platby za pronájem výpočetní techniky pro přebírací místa nebo za pronájem zabezpečených přenosových sítí.

Měnit se podle Drápala nebudou metodické pokyny pro členy okrskových volebních komisí, jak postupovat při sčítání hlasů. Statistici pro ně připravují ještě instruktážní videopořad, uvedl jejich místopředseda. Začátkem října se ČSÚ chystá zahájit tradiční zkoušky systému zpracování výsledků voleb, médiím opět nabídne možnost nadstandardního připojení a všem uživatelům pak bude kromě podrobných výsledků na serveru www.volby.cz přinášet také jejich základní podobu na webu www.volbyhned.cz.

Celkové náklady na volby

Ministerstvo vnitra bude na zabezpečení a organizaci voleb potřebovat "něco málo přes 400 milionů korun", uvedl jeho mluvčí Vladimír Řepka. Peníze budou určeny především na odměny členů okrskových volebních komisí, na tisk volebních materiálů a pro policii k zabezpečení pořádku.

Celkové náklady na volby se budou podle Ministerstva financí pohybovat kolem jedné miliardy korun, podobně jako v případě minulých v roce 2010. Jejich organizační zajištění stálo 463 milionů korun a dalších 502 milionů bylo vyplaceno úspěšným stranám, které získaly více než 1,5 procenta voličských hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…