Nakonec zavládne zdravý rozum, říká ke koaliční smlouvě šéf Hospodářské komory

06.01.2014 18:33

Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel si chce počkat, co bude reálně znamenat dnes podepsaná koaliční smlouva. Již teď ale vyjadřuje obavy z plánovaného rychlého navýšení minimální mzdy. To výrazně pocítí zaměstnavatelé. Zaměstnancům na druhé straně přitížila Česká národní banka svým silným zásahem proti koruně. I to bude představovat problém do budoucna. Andreji Babišovi (ANO) však věří, že by se mu jako případnému ministrovi financí mohlo podařit zlepšit výběr daní.

Nakonec zavládne zdravý rozum, říká ke koaliční smlouvě šéf Hospodářské komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky

Hostem Impulsů Václava Moravce byl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Rozebíral především dnes podepsanou koaliční smlouvu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, stran plánujících např. zvýšení minimální mzdy, a to poměrně razantně. "Tato pasáž je jedna z pasáží, kterou budeme do budoucna diskutovat. Jedna věc je podepsaná koaliční dohoda a druhá věc je, jaká bude ta reálná politika, kde myslím, že zvítězí zdravý rozum,“ poznamenává Kužel.

Občanský zákoník by si zasloužil odklad o tři až čtyři roky

Kužel na jedné straně vyjadřuje pochopení pro lidi, kteří jsou závislí na minimální mzdě. Negativně na ně dopadla např. podzimní intervence centrální banky, která výrazně oslabila korunu. ČNB tvrdí, že nám tato intervence z dlouhodobého hlediska pomůže. Krátkodobě se to zatím nezdá, ale Kužel doufá, že centrální bankéři věděli, co dělají. Přesto není podle jeho názoru správné právě minimální mzdu v krátké době navyšovat o 1500 korun.

Prezident HK ČR je ale naplněn jistým optimismem ve věci zlepšení výběru daní. Za problémy v této oblasti totiž opakovaně kritizoval vládu premiéra Petra Nečase (ODS). V tuto chvíli je to prý tak, že finanční úřady s gustem sledují všechny, kteří daně platí poctivě, ale ti, kteří daně neplatili vůbec, kontrolováni tolik nebyli. Právě tady Kužel doufá, že se to změní. Pomoci by k tomu mohlo i zavedení tzv. „účtenkové loterie“, kterou zavedli i na Slovensku.

U podnikatelů prý zatím převládá pozitivní nálada, protože se ukazuje, že se česká ekonomika zvedá na nohy. Daří se především automobilovému průmyslu. Kužel doufá, že se začne v budoucnosti dařit i stavebnictví. Zkomplikovat situaci by teoreticky mohlo zavedení nového občanského zákoníku. Podle Kužela byl tento zákon však příliš démonizován. Přesto by přivítal jeho odklad, neboť je místy psán až příliš archaickým jazykem. Na místě by možná byl odklad o tři čtyři roky, během kterých by se tato norma precizovala. „Dneska už vidíme, že je potřeba udělat některé změny, a to nejen v občanském zákoníku, ale např. také v zákoně o veřejných zakázkách."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…